Печен заек с вино и ароматни билки
НЕОБХОДИМИ продукти:
- заек– 1, 5 – 2 кг изчистен, питомен
- пушено свинско месо– 250 г бекон или гърди
- ориз– 1/2 ч.ч.
- бульон– 2 ч.ч. пилешки или телешки
- мазнина– 4 с.л. растителна
- бяло вино– 1 ч.ч. сухо
- лимони– 1
- ябълки– 1
- лук– 1 глава кромид
- чушки– 1 червена
- целина– 2 стръка едра
- розмарин– клонче
- джоджен– 1 стрък
- девесил– 1 стрък
- черен пипер– 1 ч.л. смлян
- червен пипер– 1 ч.л.
- сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Заекът се осолява отвътре и отвън и се натрива с 2 с.л. от мазнината, червения пипер и сока от половиния лимон.
В останалата мазнина се задушават нарязаните пушено месо, ябълка, лук, чушка и целина. Добавят се оризът, бульонът, сокът от лимона и черния пипер. Оставя се да къкри, докато оризът поеме.
Заекът се напълва с плънката и се зашива добре. Поставя се в подходяща тава, добавят се виното, розмаринът, джодженът и девесилът.
Завива се плътно с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята фурна на 140 градуса за 4 часа.
Маха се фолиото и се пече още 15-20 мин. на 200 градуса, като се залива със соса. Страхотен печен заек!
Източник: Нов Живот