BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Полицията обеща да премахне барикадите в София

Полицията ще премахне барикадите на кръстовищата при Орлов мост, Ректората на Софийския университет и Министерския съвет, заяви на брифинг директорът на столичната дирекция старши комисар Георги Хаджиев. По думите му през изминалата нощ протестиращите са раздавали вериги и бухалки и са искали да използват жени като жив щит срещу полицията.

В началото на изявлението си Хаджиев се извини на всички „столичани и съвестни данъкоплатци“ и обеща конституционните им права на придвижване в центъра на столицата да бъдат възстановени. Протестиращите са се опитали да пролеят кръв в центъра на столицата през изминалата нощ, категоричен бе старши комисар Георги Хаджиев:

„През изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданският мир. Служителите на СДВР установиха груби хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно-протестиращите лица, чиято кулминация бе в района на Орлов мост“, обясни директорът на СДВР:

„Различни групи протестиращи позиционираха на Орлов мост камъни, павета, бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона. Относно подготовката и намеренията на тези лица – да окървавят центъра на столицата, свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейки през района. Неформалните лидери на барикадите даваха указания на присъстващите на мястото жени и момичета, къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда“.

В района са установени 15-20 лица с маски и качулки, които са имали профила и поведението на ултрасите от футболните мачове, каза още Хаджиев:

„Бяха раздавани, забележете, бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук. Велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляха из широкия периметър в района за да информират водачите на барикадите относно действията на полицията“.

Директорът на столичната полиция призова за протест при спазване на законоустановения ред и да не се допускат провокации, които целят да очернят работата на служителите на реда, включително и в западноевропейските медии.

„Заради повишения риск да пострадат хора, сред които жени и момичета, ръководството на СДВР взе решение да намали броя на полицейските сили и отново, както на 7 август сутринта, в подходящо време и условия, да предприеме съответните мерки за възстановяване на конституционния ред в столицата“.

От СДВР допълниха, че през нощта в 3,30 часа двама души са заведени в едно от районните управления заради подозрения за хулигански прояви. Старши комисар Хаджиев не съобщи имената им, но информацията съвпада с разказа на разследващия журналист Николай Стайков за задържането му заедно с още един човек.

Трите възлови софийски кръстовища бяха блокирани вчера вечерта. Преди това палатките бяха премахнати при акция на полицията.

BNR

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!