BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът наложи вето върху части от Изборния кодекс

Президентът Румен Радев наложи вето върху части от Изборния кодекс. Според него промените в изборното законодателство имат за цел да гарантират служебната победа на управляващите на предстоящите избори и създават съмнения за честността на вота.

„Трите месеца на протести са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират спад на доверието в управлението. Изборите са фундамент на всяка демокрация и от тях зависи как ще продължим нататък. Отказът да се подаде оставка удължава агонията“, каза още държавният глава.

„С последните промени се позволява гласуване и с хартиен вот, което обезсмисля разпоредбите за машинното гласуване“, смята държавният глава.

Според него промените в изборното законодателство могат да се обяснят с желанието да се създава хаос и възможности за манипулации.

„Това е бягство от отговорност на парламента“, каза още президентът и добави, че промените възпрепятстват пряката демокрация.

Това е 24-ото вето, наложено от президента от началото на мандата му.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!