BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Суперкомпютър показа, че е безполезно да се носят две маски

Симулации с японски суперкомпютър показаха, че двойните маски почти не носят предимства за предпазване от разпространяване на вируси в сравнение с една добре прилепнала маска, съобщи Ройтерс.

Резултатите противоречат отчасти на препоръките на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията, според които две маски намаляват излагането на коронавирус по-ефикасно от една.

Изследователите са използвали суперкомпютъра Фугаку за моделиране на потока от вирусни частици от хора с различни видове и комбинации маски. Резултатите бяха обявени от института Рикен и университета в Кобе.

Една маска тип хирургическа от нетъкан материал има ефективност 85% за блокиране на частиците, когато е прилепнала плътно на лицето и обхваща носа. Добавянето на полиуретанова маска увеличава ефективността до 89%.

Носенето на две нетъкани маски не е полезно, защото се натрупва резистентност към въздуха и се появява изтичане по краищата.

Професионалните маски N95 са показали най-голяма ефикасност за предпазване от инфекции. Следват нетъканите маски, маските от плат и накрая полиуретановите.

Изследователите от Рикен са използвали суперкомпютъра, за да моделират как влагата се отразява на рисковете от зараза с вируси във влакове, работни пространства и друга среда. 


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!