BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Танцуващите мечки“ на полския журналист Витолд Шабловски

„Като видят човек – изправят се на задни лапи и започват да се поклащат от ляво надясно. Все едно просят – както някога – хляб, бонбон, глътка бира, ласка, освобождаване от болката. Болката, която отдавна вече никой не им причинява.“

„Танцуващите мечки. Истински истории за тоталитарна абстиненция“ на Витолд Шабловски е новото заглавие в колекцията „Полски литературен репортаж“ на изд. „Парадокс“. Полският журналист тръгва из България, за да разплете истината около бившите мечкадари и природозащитниците, работили по „спасяването“ на животните, като посещава, разбира се, и самите мечки в парка им край Белица.

Шабловски открива необикновени паралели между всички замесени в историята: обърканите вече като поведение животни, позицията на предишните им собственици, както и на техните спасители, решени да им подарят свободата.

Но как се живее със свободата, когато не я познаваш и по-лошото не знаеш какво да правиш с нея?

Авторът заключава, че самите ние, посттоталитарните хора, сме като танцуващи мечки. В тази книга е достатъчно думата „мечка“ да се замени с друга, например „българин“, „поляк“, „сърбин“ или „румънец“, за да разберем какъв беше пътят ни към свободата и как се опитахме и всъщност все още се опитваме да се примирим с нея. За онзи, който през целия си живот е живял на верига, запознанството със свободата съвсем не е лесна задача. Без значение дали говорим за дресирана мечка в клетка или за човек зад Желязната завеса.

Витолд Шабловски (р. 1980 г. в Острув Мазовецка) е полски журналист, репортер и писател. Като стажант в CNN Türk пътува из цяла Турция, чиито обичаи и нрави и впоследствие ще се превърнат в един от основните фокуси на репортажите му. Шабловски е първият журналист от Полша, интервюирал семейството на Мехмет Али Агджа, атентатора срещу „полския“ папа Йоан Павел II.

Шабловски започва журналистическата си кариера в телевизионната станция TVN24, а през 2006 г. става най-младият автор в седмичната притурка за фейлетони и репортажи на в. „Газета Виборча“. Работата му го отвежда в най-различни страни, сред които България, Турция, Куба, Южна Африка и Исландия. Печели Наградата за журналистика на Европейския парламент за статия, посветена на бежанската криза, а репортажът му за кланетата над поляци в Украйна през 1943 г. е удостоен с приза  „Ришард Капушчински“. Носител е и на наградите „Мелхиор Ванкович“ (2008) и „Анна Линд“ (2012).

Витолд Шабловски има издадени три книги с литературни репортажи, преведени на над двайсет езика. Освен „Танцуващите мечки“ (2014), изпод перото му са излезли и „Асасините от Кайсиевия град“ (2010), удостоена с приза „Беата Павлак“ и Наградата на Британския ПЕН-клуб, както и „Да нахраниш диктатор“ (2019).

BNR

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!