BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

📹 В Хасково тържествено отбелязаха 143 г. от Освобождението на България

143 години от Освобождението на България от османско владичество отбелязаха тържествено в Хасково на днешния 3 март.

Честването на Националния празник започна в 11 часа с тържествена церемония по издигане на Националното знаме на площад „Общински“ пред сградата на община Хасково. В ритуала участваха военнослужещи от хасковското формирование 52 740. Ротата прие началникът на щаба в хасковското поделение майор Георги Георгиев. Командващ ритуала беше капитан Захари Генов.

Веднага след това се проведе и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн на площад „Свобода“ в Хасково. Към хилядите знайни и незнайни герои, загинали за Освобождението на България почит отдадоха областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, заместникът й Митко Петров, народните представители Евгения Ангелова и Митко Полихронов, кметът на община Хасково Станислав Дечев и трима му заместници Мария Вълчева, Динко Тенев и Танер Емин, председателят на общинския съвет Таня Захариева, представители на патриотични организации, кандидат-депутати, граждани.

Последва химнът на Република България в акапелно изпълнение на солиста на Държавната опера в Стара Загора Александър Марулев.

Слово произнесе кметът на община Хасково Станислав Дечев, който честити празника и отбеляза, че на този ден най-често произнасяните думи са: България, родина, майка.

„Честит ден на Освобождението, на онова свято дело, което народът ни страдалчески постигна след пет века чуждо потисничество“, заяви градоначалникът.
Тържеството отбелязване на 143 години от Освобождението на България беше организирано от община Хасково и се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. Ритуалът обаче беше по-кратък в сравнение с предходните години с цел ограничение разпространението на коронавируса. Не се проведе концерт на откритата сцена в центъра, нямаше и голямо хоро, което се извиваше на площада.

Анета Кутелова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!