BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

113 от Хасковско подписаха петицията за отваряне на танцовите и музикални зали

113 души от Хасковска област са подписали до днес петицията, с която ръководителите на творчески колективи искат от властта решение за отварянето на залите, в които работят след падането на извънредното положение на 13-ти май.

„Вече два месеца нашият бранш е сериозно засегнат от забраната, продиктувана от извънредното положение, да упражняваме своята професия. Това доведе до прекратяване дейността на всички работещи специалисти в танцови, творчески и музикални зали. Затваряйки залите, хиляди хора бяха лишени от емоционално, физическо и психическо поддържане на своето здраве, както и сриване на имунитета, вследствие на социалното дистанциране.“, са част от мотивите в искането за рестарт в работата на колективите. Твърди се, още, че заради невъзможността за работа вече твърде дълго време, се стопява и възможността за акумулиране на приходи за обезпечаване дейността на организациите, както и  да се да плащат съответните  месечни задължения като заплати, осигуровки, данъци и наеми.

Освен ръководители на формацията, в подкрепа на искането се включват и много от участниците в непрофесионалните колективи, както и родители на деца от школите. „Танцът е емоция която не можеш да изпиташ сам пред компютъра си при онлайн обучение и обикновено се осъществява от повече от един човек!!!“, „“Искам децата ми да продължат отново тренировките си, защото изолацията и стоенето пред компютрите може да доведе до много по-опасни болести, с които да се борят цял живот!“, са част от мненията на подкрепящите петицията извън бранша.

Петицията, която е организирана в интернет,  е адресирана до премиера, Националния оперативен щаб, министрите на здравеопазването и на културата, до омбудсмана. Авторите й искат и спешна среща преди 13-ти май с разговори по конкретиката и мерките, които трябва да се спазват при отваряне на залите.

 От бранша предлагат връщането в репетиционните да става поетапно. Според представения график от 14-ти до 21-ви май трябва да започнат индивидуални занятия по график и засилени хигиенни мерки. От 22 май искането е да бъдат разрешени занятията по групи, в зависимост от квадратурата на залите, при спазване на регламентираното отстояние на хората.

В цялата страна да момента петицията вече е подкрепена от 5949 души.

Красимира Славова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!