BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

1,5 млн. туристи през „Маказа” – Кърджали и Комотини последни по интерес

1,5 млн. туристи през „Маказа” – Кърджали и Комотини последни по интерес
Кърджали и Комотини са просто точки в навигацията на стотици хиляди туристи, но не и тяхна цел.

Близо 1,5 милиона туристи са преминали в рамките само на миналата година през ГКПП „Маказа“, превръщайки граничния пункт във втори по натовареност между България и Гърция.

Огромният трафик обаче по никакъв начин не се е отразил на местните икономики в двата най-големи града в близост до границата.

Докато Кърджали е неизменна част от трасето към Бяло море, то пък Комотини е последна дестинация за интереса на чужди туристи. 53,45 процента от бизнеса в северния гръцки град посочва, че се усеща присъствие на туристите в сравнение с 2016 година.

Според 39,66 на сто има увеличение на туристите, 25,86 са посочили, че няма такова, а 34,48 смятат, че броят им намалява.

Комотини изостава в сравнение с другите два големи града – Ксанти и Александруполис, където отчитат съответно 73,12 на сто и 70.30 на сто, посочва гръцкият вестник „О Хронос“. Изводът, който се прави пък е, че не всички преминали през пункта спират в Комотини.

Според статистиката за 2017 година в Комотини най-голям е броя на туристите от Турция, които са били 43,18 процента. В Алексанруполис обаче техният брой представлява 46,32 на сто. Българите, отбили се в Комотини са 40,91 на сто.

По този показател градът е по-добре в сравнение с Ксанти /35,51 процента/ и Александруполис /32,35 процента/.

Останалите туристи, посетили Комотини са незначителен брой – румънци 2,27 процента, руснаци – 9,09 процента и други 4,55 процента, посочва гръцката медия.

Анализът в Кърджали: най-оборотният търговски обект по време на летния трафик от румънски туристи е… бензиностанция в града, част от голяма верига. / rodopi24.blogspot.bg

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!