BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

76 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от началото на годината

 76 души, станали жертва на домашно насилие са потърсили специализирана помощ в трите консултативни центрове на Фондация “Х и Д Джендър Перспективи“ в Хасково, Димитровград и Свиленград от началото на годината, съобщават от организацията.     

Прогнозата по време на кризисната ситуация и във времето на социална изолация, че се очаква случаите на домашно насилие да скочат осезаемо на психолога и управител на Фондация“ Български център за джендър изследвания-клон Хасково“ Петя Петрова, се сбъват, показва статистиката.

За периода 18 март -31 май са направени дистанционно 37 консултации с пострадали от домашно насилие онлайн. Издадени са и 3 заповеди за защита.

От  началото на юни, когато консултативните центрове рестартираха работата си на живо и отново отвориха офисите си, през тях са минали 15 души, търсещи защита от домашно насилие. Сред тях  трима са мъже. Те не са пряко пострадали от половинката си, а упражненото насилие към тях е  от партноьра на половинките им след връзката. През този период са издадени и 5 заповеди за защита от райинните съдилища, уточниха от Фондацията.

Кризисния център в Димитровград, управляван от „БЦДИ-клон Хасково“, ще получи подпомагане от 6700 лева Фондация” „BeCause“. Сумата ще бъде използвана за снабдяването с бързи тестове за коронавирус, които ще се използват при необходимост за тестване на персонала и за новопостъпващите в центъра жертви, търсещи защита от домашно насилие, както и за психологически и юридически консултации. Има предвидени и хуманитарни пакети за жените, които напускат Кризисния център с най-необходимото.

От Фондация „ Български фонд за жените“ са резпределени към Фондация “Х и Д Джендър Перспективи“ още 5700 лева и ваучери за храна на стойност 1000 лева. Те  ще бъдат разпределени на десет души крайно нуждаещи се сред тези, които са жертви на домашно насилие и са потърсили подкрепа в някои от консултативните центрове, уточни Петя Петрова.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!