BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Алековци отбелязват международния ден на детската книга и световният ден за информираност за аутизма

Днес отбелязваме Световния ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма. Младшите посланици на ЕП от доброволчески клуб „Щастливеца“ при ПГИ “Алеко Константинов“ гр. Кърджали  проведоха среща с г-жа Айфер Ариф, ресурсен учител от гр. Бурса, Р Турция. Тя им разказа за поведението на аутистите и синдрома на Аспергер. На международната среща г-жа Ариф разказа на младите хора как  може да  подкрепят аутистите и да ги накарат да се чувстват по-добре  в училище. Събитието се проведе онлайн в  електронната платформа ZOOM. Учениците проявиха голям интерес по темата и зададоха множество въпроси.

На днешния ден през 1967 г. в чест на Андерсен за пръв път се чества и  Международният ден на детската книга. Отбелязването на датата като празник  е по инициатива на Международния съвет на книгите за млади хора. Специалният празник има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската литература.

По този повод  младшите посланици на ЕП при ПГИ “Алеко Константинов“ гр. Кърджали подготвиха детските приказки  „Пухената възглавничка“ и „Малките човечета“ под формата на клипове и ги изпратиха на децата в Защитеното  жилище за лица с умствена изостаналост  гр. Кърджали.

Във време на карантина учениците пожелаха да разнообразят сивото ежедневие на дечицата и така  всички заедно се потопихме в страниците на детските приказки.

“Животът ми е най-добрата илюстрация на всичките  ми творби!” Ханс Кристиян Андерсен

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!