BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Александър Симов: БСП е здравият разум в това управление. Тя е гарантът, че не се изнасят оръжия за Украйна

„Изборите са нормален и демократичен вариант и няма проблем това да е разрешението на кризата. Миналата година три пъти ходихме на парламентарни избори, които бяха подклаждани, че след тази поредица ще намерим решение на кризата. При нови избори и парламент с осем партии няма как да получим по-голяма стабилност на управлението. Това означава, че трябва да опитаме да намерим подкрепа, за да продължим живота на правителството, и ако не успеем, тогава вече ще отидем на нови избори“. Това каза депутатът от “БСП за България” Александър Симов в ефира на БНТ.

Социалистът определи предстоящата актуализация на бюджета като големия и важен въпрос пред управляващите. „Дебатите по него ще ни подскажат какви процеси са възможни. Ако няма мнозинство за актуализацията, значи наистина няма смисъл повече да се продължава“, категоричен бе той и определи като дефектна логика поведението на ИТН да гласуват само за социалния пакет, защото по думите му именно другата част е тази, от която ще дойдат парите за социалните мерки в актуализацията.

„Тези, които са виждали в БСП критичния играч, не познават по никакъв начин историята на социалистите. Ние сме партията на здравия разум. Миналата година отново и отново повтаряхме, че България се нуждае от стабилно управление. Ние бяхме факторът, който казваше да се спрат кавгите и да седнем да се разберем с конкретни аргументи“, заяви народният представител от БСП по отношение поведението на социалистите.

„Важна е съдбата на държавата и няма как да хвърлим кърпата в окото на кризите, които наближават. В момента имаме нужда от работещ парламент. Както и г-жа Нинова каза – необходима е промяна в 20 закона, за да приемем Плана за устойчивост. Тръгнем ли на избори те ще създадат парламент с много партии, които може и да не се разберат и ще забавим развитието на България“, каза още Симов.

Социалистът бе категоричен, че червената линия Северна Македония не е прекрачена, защото няма решение на българската държава за сваляне на ветото. „Има договорка на коалиционен съвет и решението ще бъде взето от българския парламент“, обясни той за напрежението около ситуацията с ветото върху РСМ.

„България не изнася оръжия за Украйна и няма да изнася, защото БСП е гарантът за това. Виждам всякакви импровизации по тази тема и те се характеризират с пълна липса на доказателства, но това не е факт. Ако изнасяхме оръжия за Украйна, щеше ли украинският посланик през две седмици да иска такива“, заяви Симов относно принципната позиция на БСП да не се изнасят оръжия за Украйна.

„Борбата с корупцията е заложена в основата на това управление. В момента България има проблем и той се нарича неработеща прокуратура. Този проблем е персонализиран в лицето на Иван Гешев, но реално е по-голям. Прокуратурата отказва да заведе дела за много скандални факти, като например случая с кюлчетата. Смяната на Гешев е дълъг и изтощителен процес. Необходим ни е друг подход и вярвам, че новият Закон за КПКОНПИ ще има разследващи функции и ще помогне в тази посока. Този закон е добър и той мина през дълъг процес на обсъждане вътре в самата коалиция“, коментира Симов предстоящите промени в КПКОНПИ.

Той изрази подкрепа за машинното гласуване и още веднъж заяви, че БСП не се отказват от него. „Но трябва да си дадем сметка какво ни причини то. Факт е, че машините отказаха много хора да гласуват. Те правят така, че големи групи български граждани да се притеснят да отидат до урните и това намалява легитимността на българския политически живот. Никой не казва да отменим машините, но който иска ще може да гласува и с хартиена бюлетина“, добави той относно предложенията на левицата да се въведе смесено гласуване – хартиено и с машини.

В заключение Александър Симов каза, че трябва да се направи опит за продължаване живота на правителството, защото това е важно за държавата ни.

Източник: Гласове

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!