BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Арктика: Евродепутатите призовават за мир и намаляване на напрежението в региона

Парламентът призовава за конструктивно международно сътрудничество в Арктика, като същевременно отправя предупреждения по повод възникващи заплахи за стабилността в региона.

В приет в сряда нов доклад за геополитическите предизвикателства и тези, свързани със сигурността в Арктика, евродепутатите казват, че арктическите държави и международната общност трябва да запазят Арктика като зона на мир, слабо напрежение и конструктивно сътрудничество. ЕС се ангажира с дългосрочното устойчиво и мирно развитие на региона, подчертават те.

В допълнение текстът подчертава, че настоящият модел на управление на Арктика, основан на международното право, е облагодетелствал всички арктически държави и е осигурил стабилност в района.

Изменението на климата и коренното население

Членовете на ЕП призовават всички заинтересовани държави и ЕС да отговорят на дълбоко тревожните последици от изменението на климата в Арктика, като се придържат към целите на Парижкото споразумение.

Културата на коренното население в региона също трябва да бъде запазена, отбелязват евродепутатите. Всички дейности, включително използването на природни ресурси, трябва да зачитат правата на тези малцинства и да облагодетелстват тях и другите местни жители.

Руски и китайски дейности в Арктика

Освен това, докладът изразява сериозна загриженост относно постепенното струпване на руски военни сили в Арктика, което евродепутатите считат за неоправдано, тъй като значително надхвърля легитимните отбранителни цели. Всяко сътрудничество с Русия в региона трябва да е в съответствие с принципа на „избирателното сътрудничество“ на ЕС със страната, настояват членовете на ЕП. То не трябва да застрашава санкциите и ограничителните мерки, приети в отговор на действията на руското правителство в други части на света, добавят те.

Евродепутатите също са силно обезпокоени от мащабните китайски проекти в Арктика. ЕС трябва да наблюдава отблизо опитите на Китай да интегрира Северния морски път на Арктика в инициатива си „Един пояс, един път“, казват те, тъй като това затруднява целта за защита на Арктика от глобалната геополитика.

Текстът e одобрен с 506 гласа „за“, 36 – „против“ и 140 гласа „въздържал се“.

„Бих приветствала актуализирана политика на ЕС за Арктика, която следва да продължи да се фокусира върху въпроси, свързани с местните общности и най-вече коренното население. В нашия доклад също така заявихме, че Арктическата стратегия на ЕС трябва да отразява новата ситуация за сигурността в региона, нарастващото геополитическо напрежение и новите регионални играчи като Китай. Трябва да бъдем наясно, че не сме сами в Арктика; заедно с нашите близки съюзници – САЩ, Канада, Норвегия и Исландия, можем да изградим благополучно и мирно бъдеще“, каза докладчикът Анна Фотига (ЕКР, Полша) след гласуването.

Преди пленарното гласуване, делегация на евродепутати от комисията по външните работи посети Дания, Гренландия и Исландия на 21-24 септември, за да обсъди международното сътрудничество и предизвикателствата в Арктика с политически представители и официални лица.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!