BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Астрономите в Кърджали и по света отбелязват международния ден на обсерваториите

Нов живот

Международният ден на астрономическите обсерватории се чества на 16 март. Денят е отбелязан за пръв път през 1990 година в Италия по инициатива на Асоциацията на италианските астрономически обсерватории.

Астрономическата обсерватория е едно от най-интересните места за посещение в Кърджали. Чудесна възможност за едно вълнуващо „звездно пътуване“, тя е отворена за посещение през цялата седмица. Намира се в парк „Простор“.

Създадена е през 1970 година. Носи името на н.с. Славей Златев, завършил Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и неин създател.

На предната фасада е пластиката на скулптора Вежди Рашидов, почетен гражданин на Кърджали

Учредител е на кърджалийския клон на Съюза на учените в България. Член е на Европейското астрономическо общество. Научен ръководител на международен проект за разработване на космически уреди. Участва в космическите проекти “Шипка”, “Лима-Д-Р” и “Фобос”. Един от основоположниците в България на археоастрономията. Почива на 14 септември 1992.
Разполага със 150 мм рефрактор и други по-малки телескопи. Предоставя възможност за демонстрационни наблюдения на различни космически обекти. На предната фасада на сграда е изложена пластика, чийто автор е известният наш скулптор, кърджалиецът Вежди Рашидов.

Обсерваторията е отворена за посетители почти през целия ден. Ако пристигнете там през деня, физиците-астрономи ще Ви предложат наблюдение с телескоп на слънцето, а ако пристигнете вечер и небето е ясно ще имате възможността да наблюдавате звездите, планетите и съзвездията. Освен наблюдение на небесни тела, в обсерваторията разполага с конферентна зала, в която има възможност да видите и научно-популярни филми свързани с астромията. Дава прекрасна възможност да направите невероятна разходка до необятния космос.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!