BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ботевци са първенци на ХХХ Национален конкурс „Родолюбие“

С две първи места в категория „Есе“ и „Презентация“ се класираха младите историци от ЕГ „Христо Ботев” гр. Кърджали в  юбилейното издание на конкурса на Национален клуб „Родолюбие“. На 29 ноември 2022 г. в Националния военно-исторически музей в град София се състоя тържествената церемония по награждаването на отличените.

През тази година конкурсът беше под наслов „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование на народите.“– 150 години от рождението на Гоце Делчев български революционер, идеолог на македоно-одринското революционно движение, и в него участваха ученици от цялата страна и българските училища в чужбина. Единствените, допуснати до финалния кръг на надпреварата за област Кърджали,  са възпитаниците от езиковата гимназия.

В конкурса взеха участие над 150 ученици. Младите историци на Гимназията участваха с три материала – две презентации и есе, ръководени от госпожа Диана Георгиева, учител по история и цивилизации и спечелиха в двете категории първи места.

В категория „Презентация“ Ива Невелинова от 12Е клас убедително спечели първото място, темата на нейната разработка бе „Символите на моята гимназия“ .

В категория „Есе“ първо място взе Екатерина Стоянова от 12А клас на тема „Националният идеал на българите – преди и сега”. Сред класираните финалисти в националния кръг с презентация се нарежда и Ясемин Садък от 12Г клас.

Наградите на победителите – ученици и техните преподаватели от цялата страна връчиха лично д.ик.н. Янка Такева, председател на НК „Родолюбие“ и СБУ, и Мария Гайдаронова, зам.- министър на образованието и науката. Церемонията бе уважена и от зам.-председателя на НК „Родолюбие“ – госпожа Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН. Проф. Красимира Табакова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“,  поздрави призьорите и заяви, че освен знания, творчески подход и успешно сътрудничество между учител и ученици е необходимо самочувствие и увереност по пътя към успеха.

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!