BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БЧК: Близо 2 млн. лв. e преведената парична помощ за Сирия и Турция

„Сумата, преведена до този момент на двете пострадали от земетресенията страни – Турция и Сирия, е 1 млн. и 810 хил. лв, а материалната помощ възлиза на около 320 хиляди евро“. Това отчете пред журналисти в Кърджали д-р Валентин Пеев, заместник-председател на НС на БЧК.

Той, заедно със заместник-генералния директор на БЧК д-р Славита Джамбазова и областния председател на София област Радостин Василев, са в Кърджали за отчетното събрание на областната структура в родопския град.

Д-р Пеев уточни, че средствата са преведени на два транша, като събирането продължава, а разпределението е на база наложените от Федерацията правила. Само за Сирия средствата са 720 хиляди.

„Малко по-сложно е, тъй като там се минава от един Червен кръст на друг, но това е въпрос на технология“, обясни д-р Славита Джамбазова и допълни, че събирането на средства и материална подкрепа продължава.

Заедно със своя колега, те припомниха за създадената преди близо 10 години организация от Балкански страни, сред които България, Хърватия, Сърбия, Румъния и Турция, за съседска взаимопомощ.

„Сега на практика се реализира това съседи да помагат на съседи. Още повече, че с турския Червен полумесец работим прекрасно и благодарение на създадения бедствен резерв имахме резерв, който послужи при настоящата ситуация“, коментира д-р Валентин Пеев.

Двамата ръководители на Националната структура на БЧК отчетоха също, че спасените от планинските спасители са най-малко трима. Те подчертаха, че основно ролята на спасителите е била да откриват хора и да преминават на следващата локация и не са проследявали процеса на спасяване на откритите докрай.

„Толкова спонтанна и силна реакция на подкрепа аз не съм виждала, в този случай, в който имаме такова огромно бедствие. Това е заложено във фундаменталните принципи на организацията – на БЧК и ТЧП“, сподели д-р Джамбазова. Тя обвърза възможността за подпомагане с изграждането на структури в страната и отчете, че в България Червеният кръст има около 150 хиляди членове, близо 20 хиляди доброволци, 28 областни организации, структури в над 250 общини и над 3 000 дружества.

„Тази организация е създала такъв стил на поведение, че да може във всеки един момент да задейства процесите. И каквото и да си говорим от тези, които са на най-ниското ниво, всъщност зависи помощта на тези, които ще я получават. Реалните хора са в дружествата и в общините. Червеният кръст дава онова, което му дава обществото“, каза още д-р Джамбазова.

Източник: Дарик

 

🔽

Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!