BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вилдан Байрямова, цял живот журналист и сега Съ рогата напредъ в политиката

  • Кореспондентът на Биволъ сваля за малко рогата в предизборно интервю, защото знае, че България може много повече 

 

– Г-жо Байрямова, какво се случи – цял живот журналист и сега изведнъж се втурвате в политиката?

– Нищо лошо или фатално. Щом онези досегашните могат, на мен какво ми липсва? Образование и специализации ли, интелект ли, не ме познават ли хората? А и от всички водачи на листите на 30 регистрирани за вота партии май съм единствената местна, родена и работеща в Кърджали, безотказно. В годините на безкрайния преход към демокрацията, до която май така и не се добрахме, наблюдавах през филтъра на журналистиката. Сега реших да скоча право в огъня, въпреки всичката обреченост на вота, с каквато е обременен районът на Кърджали. Което е адски жалко и обидно за избирателя, сякаш винаги всичко е предрешено, за да получаваме пак още от същите, вече овехтели и неработещи модели. Е, работят, но за корпоративните крила на големите партии, не и за обикновения човек, за избирателя, вече тотално изгубил вяра и надежда. Близките ми и приятелите добре знаят, че съм човек на екстремните решения, естествено, не под емоционален порив, а добре премислени. Не крия, разбира се, и дългите уговорки и настоявания на цял политически екип, и лично на лидера на Да, България Христо Иванов. Няма как да не оценя огромното доверие, с което ме натовариха. И май узрях да вляза в кухнята с всичките й миризми.

– Но едно е да отразяваш събития, пресконференции и процеси, съвсем друго – да ги правиш, нали? Наясно ли сте с развитието на Източните Родопи, виждате ли контрастите в сравнение с другите райони в страната?

– О, да, направила съм дисекцията и анализите отдавна. Умея да усещам какво липсва в политическите практики и поведението, в посланията и действията и на управляващи, и на опозиция. Пък и, дето се вика, учила съм ги тези работи и у нас, и в чужбините, добра съм, честно. Впрочем, мъчително е да се говори за опозиция през последните години у нас, такава просто нямаше в парламента. Работата ми на международен редактор също ми помогна много, поне за сравненията на ситуациите у нас и в чужбина.

Проф. Велислав Минеков за нея: "Тя е много топъл човек, стари приятели сме и се знаем, но може да бъде и адски неприятна акула".

Проф. Велислав Минеков за нея: „Тя е много топъл човек, стари приятели сме и се знаем, но може да бъде и адски неприятна акула“.

Колкото до регионалното ни развитие, сещам се за едни странни твърдения на все-още-областния ни управител Никола Чанев в интервю пред специализирано издание. “Развитието на икономиката е основен катализатор за ръст на доходите, а оттам и за повишаване на жизнения стандарт… В последните години в Кърджали се наблюдава осезаем растеж на чуждите инвестиции”, казва той. Според него растежът на чуждите инвестиции се дължи на ерата Борисов. Което изобщо не е истина. Той посочва конкретно турската компания “Теклас” с 4 завода край Кърджали с над 2 000 работници, “Серта България”, вече американска след оттеглянето на френската, “IPS – Интернешънъл Пауър съплай”, ориентирана във високите технологии, знам как тя избра Кърджали и знам как се готви да се оттегли и къде отива и защо. “Горубсо – Кърджали” е още от времето на соца, но сега преработва златна руда в центъра на града пряко до жилищни блокове и парк, “Имерис минералс България” – френска топ-компания, лидер в добива на зеолити, бентонити и перлити, закупила завода от оттеглянето на гърците, заводът за хидравлични цилиндри в Джебел, който си е изцяло местна инвестиция и разширява производството си мълниеносно, без да опре до пандемичните помощи на Борисов, канадската златодобивна компания “Дънди прешъс металс” с фабриката край Крумовград, която също хич не е благодарение на размаха на Борисов и компания.

Истината е, че всички тези инвестиции са направени далеч преди 2009 г., когато ГЕРБ яхна властта и мога да уточня коя през коя година е станала факт, аз съм пряк свидетел на почти всичките. И на всички ни е пределно ясно защо изобщо и малкото чужди компании идват у нас да инвестират, преминавайки през ада на корупционните коридори на българските власти – единственият магнит за тях е евтината работна ръка тук. Защото за същия труд в своите държави те плащат 2-3 пъти по-високи заплати, а и синдикатите не им прощават шикалкавенията. И друго – тук няма да идват чуждестранни, а и български инвеститори, докато градът не се сдобие с индустриална зона, съобразена с всички европейски стандарти. При нас тя е само проектни обещания и на практика – едно голямо нищо.

Проф. Евгений Дайнов: "От години я гледам как пробива стени с главата си. И дори успява да ги пробие. Остра като бръснач."

Проф. Евгений Дайнов: „От години я гледам как пробива стени с главата си. И дори успява да ги пробие. Остра като бръснач.“

Има ли изобщо смисъл да съпоставяме доходите в област Кърджали с тези в другите райони, ами не. Мога да посоча цифри, но ще се изгубим в тях.

Има ли още някой, който не си дава сметка защо селата в Източните Родопи са тотално обезлюдени, а градчетата – полуживи? В това число и областният град Кърджали. Да, навсякъде в региона се строят ударно нови жилища, в които обаче няма живот – собствениците са в Западна Европа, малка част засега са нашенски изселници в Турция, които напоследък се завръщат масово.

– Какво предлага да промени политическата сила, която представлявате?

– Представлявам политическа коалиция, но понеже съм от гражданската квота, ще говоря като гражданин – Кърджали е тъжна родина. Тъжна, защото просперират само приближените до властта частни фирми, големите компании си се развиват според правилата на собствените им държави, но последните не са особено достигнали до нас. Тъжно е, защото синдикатите действат като присъдружни на властта раболепни образувания, вместо да бъдат щит за правата на работещите. И направо казано – няма никакъв смисъл от тяхното съществуване. Лично за мен винаги е било събитие, когато работници излязат на улицата и протестират – за себе си, за хляба на семействата си.

Помня масовите демонстрации на металурзите от ОЦК през 2012-а, един инвеститор /Валентин Захариев/ го докара до фалит, премиерът Борисов и ПИБ сътвориха чудната схема с офшорката от Британските Вирджински острови и кредита за нея от 12 млн. евро, ако не греша. В резултат завод все още няма, какво става с въпросния кредит или просто той е още една тръба за източване на банката, не е ясно, но 1 500 души потърсиха препитание в чужбина или някъде из страната. А имаше големи проекти като в розовите сънища, лично Борисов обещаваше заводът да е №1 поне в близките 50 години. Дори няма място за сравнение с КЦМ-Пловдив, който си работи, сродно предприятие е.

Пламен Даракчиев: "Най-точният избор за Кърджали. Тя е вашият човек".

Пламен Даракчиев: „Най-точният избор за Кърджали. Тя е вашият човек“.

Какво предлагаме ли? Визията на „Демократична България“ за развитие на българската икономика се фокусира върху модернизация на държавата, създаване на благоприятна и конкурентна бизнес среда, бърза трансформация към зелена икономика, дигитално предприемачество, стимулиране на семейни бизнеси, привличане на български и чуждестранни инвеститори в продукти и услуги с висока добавена стойност, привличане, задържане и развитие на човешки капитал. Впрочем, цялата визия може да бъде прочетена в сайта, има я и в съкратен вариант. Иначе ще ни трябва повече от час да изброявам фундаментални детайли и стратегически приоритети. Особен акцент са малките и средните предприятия, те са гръбнакът на българската икономика, те осигуряват над 65% от добавената стойност и над 75% от всички работни места у нас. Мога да говоря за конкретното изпълнение на намеренията на Демократична България в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, но примерно в дебат с другите водачи на листите на основните партии тук. Могат само да ни преписват и цитират, но коректно, нали. Дебат не се състоя, те бягат от въпроси и отговори, както вече е болезнено известно.

– Кое може да задържи младите хора в Кърджали и в България, инвестициите или законодателните промени?

Изключително тежка задача и много важен въпрос. Задържането на младите хора тук и евентуалното тяхно завръщане от чужбините произтича от всичко онова, което изговорих по предишния въпрос. Няма как и защо дъщеря ми да се върне от Англия, за да се сблъска в Кърджали първо с липсата на подходяща оферта за работно място, освен в сега неработещите казина, и с мизерната заплата, която със сигурност ще й бъде предложена. Аз също съм майка в месинджъра, познавам тази болка и очакването да чуеш гласа на детето си. Тук трябва да си много приближен и предан на местните власти, които са като регулатор на бизнесите, те разпределят порциите по заслуги. А местните власти са в ръцете на ДПС – и в 7-те общини на региона. Вече е ясно къде и коя е майката на дъщеря ми.

Ще дам пример как една чуждестранна инвестиция привлече гурбетчиите да хванат обратния път – за да не правя безплатна реклама, ще кажа само, че все повече и повече икономически емигранти се завръщат, за да преминат през обучение и да започнат работа във въпросния бизнес, лично съм говорила с много от тях.

На Кърджали са му нужни умни инвестиции, но първо регионът трябва да предложи добър бизнес-климат и конкурентна среда, пак да повторя за индустриалната зона и изобщо за инфраструктурата, за която потенциалните инвеститори питат първо. Вижте ни пътищата, бул.”Беломорски”, част от Транспортен коридор №9, е целият в кръпки и по тях дупки. И това е най-малкото, което се вижда на първо четене.

Не съм убедена, че със специални закони можем да задържим децата си тук. Но може да се помисли за нормативно уредена държавна подкрепа, по-скоро стимули за оставането им в страната. В крайна сметка, всичко произтича от състоянието и развитието на икономиката, както и от факторите, свързани с всички сфери на държавното управление, което виждаме как не-работи. И съответно на жизнената среда. Ние не можем да си позволим обаче да губим повече този безценен човешки капитал. Системата и некадърното, корумпираното управление изгониха над 2 млн. българи в чужбина, а сега им пречим да участват равнопоставено с нас във вота, ако и това е политика за приобщаване…здраве му кажи.

– Виждате ли начин дасе преодолее социално-икономическата криза, породена от коронавируса, какво предлага коалицията, която представлявате? Да, вие сте от гражданската квота, да не забравяме, но сте наясно? 

– По различните инструменти на ЕС България има правото да получи над 50 млрд. лева за периода 2021-2027 г. Какво трябва да се направи, за да излезем от ямата на кризата?

На първо място това е подкрепа на пострадалите фирми и граждани – еднократно 3 000 лева на човек за всички работници и служители от малките и средни предприятия, затворени заради коронавируса.

Мерки срещу бедността и за повишаване на доходите – работната заплата до края на новия мандат на управлението да достигне 2 400 лева, средната пенсия – 1 000 лева, въвеждане на необлагаем минимум от 500 лева . Намаляване на дължимите осигуровки с 1/3 до края на годината за всички малки и средни предприятия. Освобождаване от данъци и осигуровки за 3 години на всички стартъпи за иновации в областта на високите технологии, отговарящи на Плана за възстановяване и устойчивост.

Велислав Величков, Инициатива "Правосъдие за всеки": "Смел и опитен журналист, остро и безпощадно перо, изявен граждански активист, истински достоен борец за права и свобода!". Няма го на снимката, написа във Фейсбук и позвъни по телефона да каже същото.

Велислав Величков, Инициатива „Правосъдие за всеки“: „Смел и опитен журналист, остро и безпощадно перо, изявен граждански активист, истински достоен борец за права и свобода!“. Няма го на снимката, написа във Фейсбук и позвъни по телефона да каже същото.

Облекчаване на достъпа на бизнеса до финансиране – за целта ДБ предлага ББР да преустанови кредитирането на политически обвързани бизнеси, като се трансформира в “банка на банките” се специализира в разработването на мерки и програми за улесняване на достъпа на МСП, стартъп-компаниите, до кредитиране. Крайно време е страната ни да спре да държи палмата на първенството като най-бедната в ЕС. Унизително и обидно е.

Предвиждаме мерки за възстановяване на икономиката чрез ускорена дигитализация и декарбонизация, както и мерки срещу бедността и за повишаване на доходите. Но и това всичко може да бъде прочетено в детайли в сайта на Демократична България.

– Приоритетите ви в бъдещия парламент, ако бъдете избрана за народен представител?

– Трудно ми е да се огранича само в рамките на региона, пътувам много из страната и в чужбина. Като журналист отдавна се питам насила ли бе отнета свободата на медиите, или те сами се предадоха, по-точно продадоха се. Истинската връзка с обществото е скъсана, а ние нямаме никакво право да го лъжем, като му поднасяме изкривени и удобни за властите новини и послания. Това садо-мазо с психиката на хората трябва да спре.

Престъпно е да отнемаш с такова постоянство правото на човека да бъде информиран, престъпно е да сееш заблуди в името на парите, в името на зависимостите от политици, бизнеси или лични интереси. Изключително позорен е фактът, че в класацията на медийната свобода България е на 111-а позиция, лично ме е срам! Необходимо е да отвоюваме прозрачност на собствеността на медиите и плурализъм на медийния пазар. Длъжни сме да защитаваме професионалните стандарти и независимостта на медиите, и да гарантираме невъзможността за политически натиск и намеса в работата им. И ще го направим. Лично аз имам твърде горчив опит в работата си и зная какво е необходимо да се промени.

Огромен проблем са дезинформацията, пропагандата и хибридните заплахи. Трябват действия за установяване на ценности и стандарти, които да балансират публичната среда. А това ще стане с много сериозно противодействие, ние знаем срещу какво сме изправени и имаме силите да го направим.

Демократична България откри кампанията си, Вилдан Байрямова представи листата с кандидатите за народни представители.

Демократична България откри кампанията си, Вилдан Байрямова представи листата с кандидатите за народни представители.

Освен това познавам проблемите на частния сектор, особено обострени след стъпването на Румен Гайтански-Вълка в региона под чадъра на ДПС и ГЕРБ, и не само след това, а и преди. Помните ли как през 2009 г. София се чудеше как да го изгони? Е, ние му се предоставихме с бизнес-партийна протекция, без да участваме в нея. Не само той е проблемът, разбира се. Проблемът е в управлението и задкулисието му. Познавам бариерите пред хората от земеделието и животновъдството, безобразията в екологията, сметищата, градоустройството с всичките му безобразия с презастрояването. Знам и пенсията на майка ми, и на всичките й набори. Няма по-голямо отмъщение на властите към хората, построили България, обидно е дори да се коментира унижението да си български пенсионер

Вече сигурно ще ме питате какво лично искам да направя за района на Кърджали. Знам какво трябва и знам как да го поискам. Ще настоявам за околовръстен път на Кърджали. Това, което се случва на живеещите от двете страни на пътя за Маказа, особено в града, е повече от безобразие. Но проектът за този път не влезе в ОП Транспорт благодарение на първия областен управител на ГЕРБ Иванка Таушанова и така изгубихме 105 млн. евро финансиране от ЕС. Преди това БСП беше отменила процедурата за Етап 2 от този път /спирка Джебел – Подкова/, ЕС спря и финансирането поради подозрения за корупция. После вече ГЕРБ яхна темата, направи си кампанията и първата копка, а после всички стискаме волана в тих ужас от качеството на строителството.

А законодателни инициативи бих обсъждала само с отделните браншове, автономен творец няма да бъда, не съм чак толкова умна и нямам “експертизата” на досегашните управляващи и техните подгласници.

 

Интервю на Александър Стоянов, специално за „Нов живот“

Снимки: Тихомира Методиева, Агенция Булфото

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!