BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Връчиха стипендия на името на художника от Кърджали Джемал Емурлов – Джими

Нов живот

Инициативната група, която изгради в Кърджали барелефа на известния  художник Джемал Емурлов – Джими, учреди годишна стипендия на негово име. Първият носител стана Миглена Каменова, първокурсничка в Пловдивския технически университет, специалност „Дизайн и печатна комуникация“.

Адвокат Димитрина Георгиева, председател на Инициативната група, връчи 1500 лева на Миглена Каменова и й пожела успех, ентусиазъм и креативност.

Студентката сподели, че е познавала Джими приживе и се възхищава на творчеството му.

Миглена е родена в Кърджали. Завършила е Езикова гимназия „Христо Ботев“. Рисува от най-ранна детска възраст. Постъпва в Школата по изобразително изкуство в Общински детски комплекс с ръководител Севинч Ахмедова, когато е в 3-ти клас и продължава до завършване на средното си образование. Участвала е в общински, областни и национални конкурси и е носител на много награди.

От 2016 до 2019 година се включва активно в международния проект „Заедно на един мост“ заедно с деца от Училището за изящни изкуства в Одрин, финансиран от Ротари клубовете в Кърджали и в турския град.

Участвала е и е награждавана в Националния конкурс „Родопски багри“, посветен на Джими, който се организира от ОДК и община Кърджали.

Джемал Емурлов напусна този свят през 2014 година. Барелефът на известния кърджалийски творец бе открит на 15 февруари 2019 година. Поставен е на входа на артгалерията на бул. „Тракия“. Автор е скулпторът Емил Пенчев.

Барелефът на Джими

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!