BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Възобновяемите енергийни източници могат да измесят въглищата в страните от Централна и Източна Европа, според доклад

Възобновяемите енергийни източници имат огромен потенциал и са икономически изгодни в страните от Централна и Източна Европа, които все още зависят много от въглищата. Това сочи публикуван днес доклад на група експерти от Блумбърг Ен И Еф (BloombergNEF), информира Франс прес.

Възобновяемите източници са най-евтините за масово производство на електроенергия за Полша, Чехия, Румъния и България, посочват експертите в документ, посветен на тези страни, където въглищата са силно застъпени, макар да увеличават парниковия ефект и замърсяването на въздуха.

Новите проекти за възобновяема енергия стават конкурентни спрямо пределните разходи на съществуващите централи на въглища и газ, допълват експертите.

Следвайки политиката на най-ниските разходи, тези страни могат да достигнат дял от 47 процента на възобновяемите източници в производството си на електроенергия до 2030 година спрямо само 31 процента в сегашните им национални планове за енергията и климата.
Те биха могли освен това да пуснат над 50 гигавата (GW) нови мощности, включващи 25 гигавата вятърна и 29 гигавата слънчева енергия.

Според експертите на Блумбърг, това дава възможност за общо близо 54 милиарда евро нови инвестиции и перспектива за откриване на 45 000 работни места, които ще са добре дошли в момент на рестартиране на икономиката след Ковид-19.

Този подем на възобновяемите енергийни източници би позволил за период от 10 години емисиите въглероден диоксид от електроенергийния сектор в четирите страни да спаднат с 50 процента или 114 милиона тона. Това е значителен принос от 6 процента към целите за намаляване на вредните емисии на ЕС според експертите.

За да се осъществят тези промени, е необходима обществена подкрепа за вятърната и слънчевата енергия. Нужно е и да се гарантира, че цените на въглеродните емисии няма да спаднат в Европа, се отбелязва в доклада.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!