BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ГЕРБ пусна жалба срещу Кирил Петков за агитация, ЦИК го порица

С решение след заседание на ЦИК е прието, че кандидат-депутатът Кирил Петков е извършил призив за подкрепа с посочени номера в бюлетината на партиите и кандидатите, за които е гласувал. Това съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева. „Ще призова политиците да се въздържат да споделят вота си“, допълни Цветозар Томов относно казуса.

На въпрос каква ще е санкцията на Петков, говорителят на ЦИК и неин зам.-председател Росица Матева: „В момента е прието решение, въз основа на което председателят на Централната избирателна комисия ще състави акт за установяване на това нарушение, след което ще бъде издадено наказателно постановление и там се определя размерът на съответната глоба. Няма как да Ви я кажем в този момент“.

Тази сутрин съпредседателят на „Продължаваме промяната“ свали тайната на вота си и разкри за кого е гласувал. На излизане от избирателната секция в 133-о СУ „А. С. Пушкин“ в София той направи кратък коментар пред чакащите го журналисти. „Гласувах, за да продължим промяната. Гласувах за моя президент Румен Радев. Цифрите за мен са 6 е 25“, заяви Кирил Петков.

Попитан дали знае, че думите му могат да се приемат за агитация, той отговори: „Не смятам, че това е предизборна агитация, защото аз казах за кого съм гласувал, но не призовах никого да гласува за същия човек“.

Ваднага след това коалицията ГЕРБ-СДС в София е подала жалба за грубо нарушаване на забраната за агитация в изборния ден от страна на Кирил Петков. Според бившите управляващи в нарушение на закона той е извършил явна агитация в свое изявление пред медиите в изборния ден. „Целта на забраната за агитация е да се даде възможност на избирателите в спокойна и необременена атмосфера от политически послания и внушения, да формират свободно волята си по въпроса кой политически субект да подкрепят. Явно е, че тази цел не може да бъде постигната с отправянето на пряка агитация за посочените от него кандидат и партия. Затова всяка форма на отправяне на политически внушения за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия и т.н. следва да се възприема за „предизборна агитация“, се казва в жалбата.

В конкретния случай нарушението се състояло в опита избирателите да бъдат призовани да гласуват за конкретен участник в изборния процес. По този начин се агитирало в полза на конкретни участници в изборите. Нарушението е извършено чрез изявление пред медиите, като по този начин се нарушавал пряко закона.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!