BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Денков: Разделят матурите в 7 и 10 кл., променят прехода 4-5 кл.

Тази година за първи път имаше изпити – 108 на брой в рамките на месец, тъй като се завършва за първи път по новия закон. Има един случай, в който има грешка без особени последствия – в матурата по математика за 10 клас, но родителите бяха свръхчувствителни. Това коментира по повод изминалите матури за 4, 7 и 10 клас министърът на образованието Николай Денков пред БНТ. По думите му в матурата за 10 кл. са изписани вярно задачите, след преглед се оказало, че има една задача, която не е точна, грешката е поправена, но няма ощетени ученици.

„От години НВО за 7 клас и 10 клас се прави в един и същи ден, изводът ми е, че трябва да ги разделим“, смята Денков.

По въпроса имало ли е хакерски атаки на матурите, Денков поясни, че е имало опити от чужбина, но са предотвратени. Целта била да се обърка мрежата и след това организацията на изпитите, уточни министърът.

Николай Денков обсъди и критикувания разказ в НВО за 7 кл. „Талисманът“. Той обясни, че целта му не е била да е сложен и силно литературен, тъй като е за учениците в цялата държава. „Трудно е да се намери нещо, което да удовлетвори всички, смятам, че разказът е добър като изисквания за седмокласници“, анализира министърът на образованието.

Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явяват на матура по български език

Оценката от националното външно оценяване в седми клас се използва като балообразуващ елемент

Денков съобщи, че ще бъде обсъдено в МОН как да се подобри процесът по подбор на текстове, ще се обърнат към автори, но няма да бъдат питани на коя партия са привърженици.

Бе анализиран и въпросът в НВО за 4 клас „Какво е пожарникар?“ – той смята, че отговорът, че „това е човек, който гаси пожар, не е приемлив“. Ако там гори пожар и станем да го гасим, ставаме ли пожарникари. „Трябва да се влезе малко по-дълго в логиката и въпросът е зададен като част от текст, от който това трябва да се подразбере“, поясни Денков.

Министърът коментира прегледа на учебните програми, който се прави в момента. „По-големият проблем е в стила и методите на преподаване, освен в съдържанието. затова се разисква как да се направят етоди с презентации“, каза той. „Най-трагичен е преходът между 4 клас и 5 клас заради различния подход към преподаването, смяната от един учител към много и там трябва да се обмисли как да се промени„, добави Денков.

По спорния въпрос за вдигане на заплатите във висшите училища – министърът на образованието каза, че трябват реформи, които са започнали. „Увеличаването на заплатите във ВУЗ трябва да се случи, но не съм съгласен с политизирането на тази тема. Надявам се да надскочим партийните страсти и промените в Закона за висшето образование да бъдат приети“, каза той.

Източник: Нюз.бг

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!