BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Една българка разказва за масовото ваксиниране в американския град Колорадо Спрингс

  • Записването става онлайн и отнема 3-4 минути
  • Центровете за масова ваксинация са на големи паркинги или спортни зали

В американския щат Колорадо се провежда масова ваксинация на населението – без възрастови или професионални ограничения. Живеещата в град Колорадо Спрингс българка Таня Атанасова разказва как един американски гражданин се ваксинира.

Ще ви запозная с начина, по който дъщеря ни беше ваксинирана с Johnson & Johnson. Тя е на 19 години и няма заболявания, които да ѝ дават възможност за по-ранен ред за ваксинация. Тоест, класически представител на масовата публика. Останалите у дома минахме по реда си.

Как стигнахме до днешния ден? Лесно и кратко. Който е бил някога пациент в системата на две големи болнични вериги в Колорадо – Centura Health и университетските болници на UC Health – има акаунт в онлайн системите им, до който има достъп посредством мобилните им приложения. Всеки получава известие, че автоматично всички акаунти са вкарани в списъците за ваксиниране, и че когато ни дойде редът, ще получим известие да си направим час в графиците на съответната система. Ако междувременно си се ваксинирал или пък не желаеш ваксиниране, отказваш тази опция в акаунта си в приложението.

Тези, които не са били пациенти в тези системи, спокойно могат да си направят акаунт, за да ползват същата тази услуга или просто да потърсят достъп до регистрация за масовата ваксинация.

Онлайн записването на дъщеря ни миналата седмица включваше потвърждаването на двете ѝ имена, мобилен телефон, адрес и имейл адрес.  Получи код по телефона си, с който да потвърди самоличността си. После стигна до екран, който имаше три опции – по една за всеки вид ваксина: Pfizer, Moderna, or Johnson&Johnson, и техните правни условия – едни от които, на съответната предпочитана от нея ваксина, тя трябваше да приеме с подпис на екрана. За първите две марки ваксини се налагаше дълго чакане, а  за Johnson&Johnson можеше да си запазиш час за след седмица.

Избра си дата и час, които я устройват. Получи потвърждение по телефона със SMS, който съдържаше номер на резервацията и бар код. Същото потвърждение пристига и по имейл. В имейла имаше и абзац, че е възможна промяната на часа, ако евентуално нямат наличност на ваксини в този момент. Това е. Много по-сложно е да се опише с думи, отколкото да се направи на телефона. Отне буквално 3-4 минути.

В Колорадо са определени градски центрове за масовата ваксинация по местоживеене. Обикновено са огромни паркинги в твоя град и съседните близки градове. Имаш избор къде да отидеш, макар и да караш 50 мили дотам.

В Колорадо Спрингс, мястото е Broadmoor World Arena, внушителна зала за спортни мероприятия и концерти.

Паркингът ѝ е огромен, организацията беше перфектна. Всяка кола влиза от улицата през определения вход, няма бързане или пререждане; навсякъде е пълно с усмихнати доброволци на всякаква възраст, със светлоотражателни  жилетки, които насочват всяка кола в правилната посока. Всички коли се движат в редица до различните постове. Доброволците и хората в колите са с маски.

Пост 1 – Усмихнатата жена, която се доближава до колата ни, ни пита кой от нас тримата е за ваксинация днес. Посочваме Траяна на задната седалка. Жената иска да види баркода за часа ѝ на телефона ѝ, отбелязва нещо на iPad-а си, и ѝ подава два документа информационна литература относно какво да очаква в следващите дни като евентуални странични ефекти от ваксината. Пита Траяна дали има някакви Ковид-18 симптоми – и я съветва също да си помисли за алергии и да ги каже на персонала, който ще ѝ  прави ваксината.

Пост 2 – Усмихнат батко проверява баркода, отбелязва нещо и той на iPad-а си, пита други от нас ще се ваксинират ли днес, и ни сочи накъде да тръгнем и къде да завием все между оградителни колчета по пътя ни зa следващия пост.

Пост 3 – Усмихнати момчета с палки ни насочват в различните опашки за определения пост за ваксиниране – до едни палаткови навеси на паркинга. Преброих общо седем такива палатки. Ред и дисциплина навсякъде. Стотици приветливи доброволци се грижат за нас.

Пост 4 – Доброволци щъкат между колите в редиците и записват информация на iPad-ите си. Идва нашето момиче, лицето ѝ грейва в усмивка, и ни пита кой ще се ваксинира днес. Проверява имената на Траяна, иска ѝ рождената дата, записва всичко; поглежда баркода, потвърждава, че всичко е окей – и любезно ни се извинява, че ще се наложи да изчакаме няколкото коли пред нас, докато стигнем до навеса.

Седим си в колата и наблюдаваме как усмихнати доброволци улесняват работата на усмихнати медицински сестри, които поставят ваксините на хората през отворените прозорци на колите им. Никой не слиза, те обикалят колите, и така поставят ваксините.

Под всеки навес има маса, на която държат необходимите им материали. До всеки навес има метален контейнер с размер на голямо помещение, с генератор и климатик, в който служителите влизат и излизат – вероятно вътре са хладилниците с ваксините. Около масите има специални червени запечатани кутии, обозначени със знака за “опасни биологични отпадъци” и през малък специален отвор изхвърлят спринцовките след ваксиниране.

Пост 5 – идва и нашият ред. Поредните усмихнати две млади момичета се насочват към нас, питат Траяна за алергии, дават ѝ разяснения, медицинската сестра ѝ показва сприцовката, шегуват се, че пациентката няма да припада, и, така през прозореца, ваксината ѝ е поставена. Еднократна ваксина, само една доза. Дават ѝ ваксинационния паспорт/ карта. Благодарим сърдечно на момичетата, те на нас също.

Казват ни да отидем на следващата паркинг-зона и да изчакаме там 15 минути за евентуални реакции, преди да си тръгнем. Там идва поредното усмихнато момиче, които ни обяснява, че ако случайно дъщеря ни започне да изпитва някаква странна постваксинационна реакция, или просто иска нещо да попита, да свирнем с клаксона – и веднага при нас ще дойде медицинско лице за помощ.

Постояхме, погледахме, времето мина, и оттам си тръгнахме.

Всяка стъпка беше абсолютно удоволствие. Всеки доброволец беше на мястото си, и подобна огромна работа беше свършена гладко и безболезнено, без никакъв проблем за гражданите.

Няма да правя никакви сравнения с други места и събития. Всеки прави каквото може, важното е да се ваксинираме.

 

Записа Валентина Иванова

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!