BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Избраха българка сред на-големите таланти в шахмата , ще се бори за 100 000 долара

  • Ниргюл Салимова е бъдещето на родния шах ,а талантът й е оценен в чужбина

Талантливата българска шахматистка Нургюл Салимова попадна в елитната компания на още деветнадесет млади гросмайстори, които ще играят в турнир с награден фонд от $100 000.

Тя е едно от двадесетте имена, избрани да участват в новосъздадения тур “Джулиус Баер Чалънджърс”, който ще започне след броени дни – на 8 април. Двадесетимата участници ще бъдат разделени на два отбора, които ще изиграят онлайн общо пет турнира – четири “чалъндж” състезания и една финална надпревара.

Всеки от отборите ще има по трима треньори, включително световни шампиони и легендарни фигури, които ще подкрепят и насърчават бъдещите шах звезди по време на петте месеца, в които ще се състоят турнирите.

Салимова попадна в отбор “Крамник”, който кактo можете да се досетите, ще бъде направляван от руската легенда Владимир Крамник.  Той е световен шампион от 2000 до 2006 година и считан за един от десетте най-велики шахматисти на всички времена.

От другата страна е отбор “Полгар” – на унгарската шахматистка Юдит Полгар, която пък е приемана за най-великата жена, докосвала се до играта в историята.

17-годишната българка Салимова попадна в отбор с шахматисти от Узбекистан, Индия, Казахстан, Дания, Китай, САЩ и Беларус. Най-младият участник в надпреварата е 14-годишен, а най-възрастните са на по 24.

Целта на този проект е младите надежди да продължават да се учат и развиват, както коментира самият Крамник. Победителите от отделните турнири могат да получат шанс да се изправят срещу настоящия световен шампион – Магнус Карлсен.

Отборът-победител пък ще бъде поканен на Световното първенство в Дубай.

По-рано през годината Нургюл и един от двамата ни световни шампиони, Веселин Топалов, участваха на изключително силния шахматен фестивал в испанския град Саламанка. Самата Салимова не крие мечтата си да стане световен първенец, точно както Топалов и Антоанета Стефанова.

дир.бг

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!