BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Летовнишки водопад, недалеч от Кърджали

Отскачали сме неведнъж до магичните Източни Родопи, за да видим древни светилищакрепости, живописни селца и природни красоти. До сега водопад в тази част на България не бяхме посещавали. Летовнишкият водопад се оказа първият. Той не е висок и пълноводен, но водите му падат интересно от кухина между обли скали, а реката, която го захранва – Буюк дере, образува малък каньон. Височината на водопада е около 8-9 метра и е лесно достъпен.

Ние посетихме водопада в разгара на лятото и той все още работеше, въпреки че реката му е маловодна. Вдясно от водопада в скалите се вижда малка пещера, а от ляво има следи и от друг по-висок пад, захранван от странично дере, но той работи вероятно само през пълноводните месеци.

Къде се намира и как се стига до началото на маршрута

Летовнишкият водопад се намира в малък каньон покрай шосето между селата Груево и Летовник на около 13 км от центъра на Кърджали и на 3.5 км от комплекс Маказа. Пътят преминава през село Груево като се следват табелките за Дамбалъ чешма. Пътеката за водопада започва от асфалтовия път на около 1.5 км от училището на с. Груево.

По път към водопада

Следете за кафяви табели за Дамбалъ и Езерото с лилиите, закачени на дърво в дясно от пътя. Там е удобно да оставите колата.

Горната част на Летовнишкия водопад

Координати на:

  • началото на пътеката са: 41.578380, 25.409045;
  • водопада: 41.577848, 25.408494.

Вижте кратко видео от посещението ни до водопада.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SEmgX6gv174?feature=oembed&wmode=opaque&w=500&h=281]

Особености на маршрута към Летовнишкия водопад

Поемате вляво от пътя покрай оградата на някакви селскостопански постройки и след 70 метра ще видите каньона и водопада отгоре. За да стигнете до подножието му, трябва да тръгнете по скалите срещу течението на рекичката и след около 30 метра ще видите обособена пътека която пресича реката и югозападно от каньона го обикаля и слиза в него, след което трябва да се върнете по реката до подножието на водопада. Преходът трае около 10 минути, а като разстояние са около 350 метра.

Летовнишкият водопад и пещерата

Летовнишкият водопад и съседният пресъхнал пад

И още: Дамбалъ чешма

Дамбалъ е древно скално светилище, запазено и до наши дни и почитано през вековете от хора с различни религии – езически вярвания, Християнство, Ислям. Представлява висока скала, от която извира вода. Изворът е наречен Живата вода като онзи карстов извор до Боснек. Изградена е чешма.

Дамбалъ чешма

И до днес съществува легенда, че в нощта срещу Гергьовден водата, извираща от скалата става лековита. Затова по традиция всяка година вечерта на 5-ти срещу 6-ти май там се събират много хора.

По шосето към Дамбалъ чешма

Дамбалъ чешма се намира на около 8 километра след отбивката към Летовнишкия водопад. Минава се през село Летовник и се продължава в югоизточна посока. Пътят след Летовник е с нов асфалт, тесен е и на места доста стръмен (което си е предизвикателство за лека кола), но е изключително живописен. Шосето се движи по хребета и се откриват страхотни гледки към Кърджали и язовир Студен Кладенец.

Гледки пътьом

Друго интересно място в района, само на 3 км от водопада и на около 700 метра от село Летовник е Езерото с водните лилии. До него се стига по черен път. За съжаление, времето не достигна и така езерото остана един от поводите да се върнем там в района.

Източник: drumivdumi.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!