BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ловна дружина Боровица разсели още 19 елен лопатара

Валери КОВАЧЕВ

Продължава разселването на елен лопатар на територията на Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали. В началото на тази седмица бяха пуснати 19 в района на Ловно-рибарска дружина Боровица. Животните са закупени от Държавно ловно стопанство „Кричим” със  средства на дружината, Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали, Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” /НЛРС-СЛРБ/ и Фондация „По-диви Родопи”.

Елените, от които 9 кошути и 10 приплода, бяха освободени в най-подходящото  за тях местообитание, в което не се организират гонки за дива свиня.

Дружина Боровица разселва елен лопатар за четвърта поредна година. Председателят Неджми Мустафов е доволен, че животните се вземат от различни стопанства. За първите три разселвания са докарани от Дивечовъден участък „Студен кладенец”, а сега от Държавно ловно стопанство „Кричим”. Така се опреснява кръвта на популацията.

По неговите сметки в обхвата на дружината вече има над 100 елен лопатара. Разселените през първите години вече имат поколение.

Дружина Боровица е водеща в разселването на дивеч в кърджалийското сдружение. Освен с елен лопатар през последните пет години е обогатила ловните си полета и с над 350 фазана.

Голям принос за разселването на елен лопатар на територията на Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали има Фондация „По-диви Родопи”, с която то си сътрудничи. От десет години Фондацията работи да връщане на елен лопатара в целите Източните Родопи. Пускането на животните в района на Боровица стана в присъствието на Стефан Аврамов от Фондация „По-диви Родопи” и представители на Държавното горско стопанство в Ардино.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!