BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лондон разрешава марихуаната

  • Ако бъде преизбран Садик Хан заяви, че ще създаде независима „Комисия по наркотиците“ в столицата.

Започват проучвания изследващи възможностите за декриминализиране на канабиса, като част от новия подход за справяне с престъпността, свързана с разпространението на наркотици.

Ако на 6 май бъде преизбран, Садик Хан каза, че комисията, която възнамерява да създаде ще проучи потенциалните ползи за здравето, икономиката и наказателното правосъдие свързани с наркотиците от „Клас В“.

Нагласата на обществото към декриминализацията се позовава на анкети, показващи, че повече от половината от жителите на Обединеното кралство и почти две трети от населението на Лондон подкрепят легализирането на канабиса за развлекателна употреба за възрастни.

Комисията ще трябва да реши „кое е най-добро за общественото здраве и опазването на лондончани“, каза източник близък до кмета, като категорично заяви, че е отхвърлена всякаква възможност за декриминилизиране на много по-опасните наркотици от „Клас А“ – хероин и кокаин.

Предложението за създаване на Комисията се очаква да бъде част от предизборния манифест за изборите на Садик Хан, който ще бъде публикуван във вторник. Хан заяви, че са необходими нови идеи за противодействие на незаконната търговия с наркотици, която уврежда здравето на лондончани и техните общности, като стимулира и финансира увеличаването на организираната престъпност.

Според данни на кметската управа нелегалната търговия с наркотици в Обединеното кралство струва на обществото 19 милиарда паунда годишно. Над 42000 души в Англия и Уелс бяха обвинени в престъпления свързани с наркотици. Според някои анализатори легализирането на продажбата на канабис би донесло печалба поне 1 милиард лири за хазната.

Лондонската комисия ще се състои от независими експерти по наказателно право, обществено здравеопазване, политика, връзки с обществеността и представители на академичните среди. Ще се проучи как страните по света се справят с проблемите с употребата на наркотични вещества и пристрастяването към тях.

Ще се разгледа опита на Португалия, където притежаването и употребата на леки наркотици са декриминилизирани от 2001 г., като част от програми за лечение и по-добри условия за превенция, образование и подкрепа. Ще се разгледа и опита на Канада, Уругвай, Испания, Холандия и някои щати от САЩ, където канабисът за развлекателна употреба е легализиран.

Изследване поръчано от Evening Standart, цитирано от кметството и публикувано през юли 2019 г., установи, че 63% от жителите на Лондон подкрепят легализацията и регулирането на канабиса, докато само 19% се противопоставят на идеята. В Обединеното кралство като цяло 47% подкрепят легализацията, като 30% са против.

 

Новини Лондон

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!