BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Напрежение в района на Бенковски, десетки земеделци излязоха на протест, искат спешен ремонт на стената на язовир „Мъглене”

Валери КОВАЧЕВ

Качва се  напрежението сред земеделските производители от района на Бенковски, Кирковска община. Днес десетки от тях се събраха на протест на стената на язовир „Мъглене”. Те настояват за цялостен ремонт на язовирната стена, подмяна на изходящата тръба, по която водата тръгва на самотек, както и на крановете, казва кметът на Бенковски Боряна Хъзова.

По думите й ремонтът трябва да се извърши спешно, до седмица – две, за да може водоемът да се напълни през зимата и да се гарантира водата за поливане, иначе през следващото лято земеделските производители са обречени. Още от сега трябва да си направят сметките ще могат да ли да отглеждат чушки и други зеленчуци. Освен това вода от язовир „Мъглене” се ползва в много дворове.

Настояваме от „Земинвест”, фирмата,  която е собственик на язовира, да предприеме незабавно мерки за решаване на проблема. Ако не може да го стопанисва и да осигури вода за поливане да го предостави на общината. Ще потърсим подкрепа и от министъра на земеделието, тъй като „Земинвест” е към Министерството на земеделието, категорична е Боряна Хъзова.

В момента язовирът е едно голямо блато. Водата почти е изтекла през изгнилата тръба. Рибата измира, уточнява тя.

При протестиращите днес е бил и кметът на община Кирково Шинаси Сюлйман. Този проблем непрекъснато се поставя пред него. Общината е готова да помогне за решаването на проблема.

Язовир „Мъглене” е най-големия язовир за поливане в Кърджалийска област. Преди тридесет години вода от него е подавана, не само в района на Бенковски, но и в района на Фотиново и в някои части в района на Кирково. След демократичните промени и ликвидирането на кооперативните стопанства напоителната система е занемарена.

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!