BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На Петровден раздадоха курбан за здраве до параклиса край Конуш

В Конуш празникът на апостолите Петър и Павел се почита от десетилетия в местността Аязмото край селото.

Празникът в чест на светците е за предпазване от огън, пожари, гръмотевици и градушки. Той съвпада с времето на жътвата и затова на него се работи, но само до обяд, после се празнува. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки петровки. В много селища на този ден се правят сборове и курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора. 

Макар и в по-разреден състав, днес конушенци отново се събраха, за да отбележат деня край параклиса, който също носи имената на светите апостоли Петър и Павел. Тържествен молебен отслужи отец Никола. Той освети и курбана, който хасковска фирма дава от години за здраве.

На трапезата сред дошлите да почетат Петър и Павел седна и именичката Петра Пилева. Сладкодумната жена казва, че е вносна стока-родом е от близкото село Криво поле, в село Конуш е омъжена. Кръстена е на дядо си Петър. „Баща ми ме наричаше винаги Петра-с цяло име, не използваше умалително.“, казва тя и с гордост обяснява, че си носи името и до днес.

Жената разказва, че навремето по стария календар почитали св. Петър и св.Павел в отделни дни.

„Бяха наредени Свети Петър, свети Павел, а следващия ден бе отреден за свети Кузма и Дамян-безсребрениците. Когато мама правеше хляб и трябваше да раздадем, раздавахме поотделно за всеки светец.“ Тя и до днес спазва традицията и на всеки свой имен ден раздава питка. Защото е жътва, защото по жътва- казва, се събира хлябът на хората. А на всички именици като нея днес Петра Пилева пожелава: „Свети Петър е с толкова широки ръце, да го почитат, защото той на всички много помага.“

През 1932 година е започнала традицията да се празнува на този ден в Конуш край параклиса. На този ден на това място през 1934 година, докато са на събора, неколцина млади хора решават да изградят местно туристическо дружество с първи председател Михаил Райчев, припомни Марчо Запрянов. И отбеляза, че и до днес това туристическо дружество съществува.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!