BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На 13 и 20 януари всички жени над 60 г. в Кърджали мерят безплатно костната си плътност  

На 13 и 20 януари всички жени в Кърджали над 60-годишна възраст могат да измерят безплатно костната си плътност между 13 и 17 ч. в кабинета на д-р Абдул Азиз на бул. ”Тракия” 13. Измерването е част от превенцията срещу остеопороза – третото най-масово и социално значимо заболяване след исхемична болест на сърцето и инсулт.

„Остеопорозата представлява хронично костно заболяване, характеризиращо се с намаляване на костната плътност и повишен риск от счупване на костите. Тя е „невидимата заплаха“ за нашите пациенти.”, споделя ревматологът д-р Абдул Азиз.

Специалистът посочва като основни симптоми болките в костната система, намаляване на теглото и изкривен гръбначен стълб. Предупредителен знак за фрактура на прешлените е загубата на височина с повече от 3 см. Притеснителен сигнал са и остеопоричните фрактури на китките, гръбначния стълб и бедрената кост след падане, удар или дори при навеждане.

Според д-р Азис рисковите фактори за появата на остеопороза включват наследственост, предишни фрактури, менопауза, премахване на матката или на яйчниците при млади жени, лечение с кортикостероиди и хормони, както и възраст над 65 г. при мъжете.

“Горещо препоръчвам пациентите редовно да проверяват състоянието на щитовидната и паращитовидните жлези, а също така и да лекуват диабетни и чернодробни заболявания в последователност, като продължават лечението си до края. Дори да започнат да забелязват подобрение, ключът е в постоянството. Нека се стремят да избягват да избягват алкохола и тютюнопушенето. Важно е да консумират млечни продукти и да си набавят достатъчно витамин К. Препоръчвам и слънчевите бани за повече витамин D3.”, допълва д-р Азиз.   ,

🔽

Последвайте ни и в Facebook🔽

 

 

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!