BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нинова: Президентът управлява достатъчно дълго без контрол, трябва да реагираме

Президентът вече управлява достатъчно дълго през служебни кабинети, без парламент, без контрол от законодателната власт и трябва, ние, партиите, да реагираме на това, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Неделя 150“ на БНР.

Нинова каза още, че от ситуацията, в която се намираме в момента, страната се движи към президентска република. Това била и една от причините парламентарната група на „БСП за България“ да подкрепи избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

„Другото означаваше блокаж на политическата система, на парламентаризма в България и наливане на масло в огъня на онези, които искат президентско управление“, обясни Корнелия Нинова.

Тя заяви още, че БСП е категорична – парламентарното управление трябва да се запази и е най-доброто за България.

„Политическата ситуация е много динамична и много зависи при кого ще отиде третият мандат. … Трябва да се търси стабилно мнозинство, за да има предвидимост и за икономиката, и за хората, и за международните ни партньори. … Ако третият мандат дойде при БСП ще направим опит да има мнозинство и стабилност в държавата“, каза още Нинова. И добави, че левицата няма да подкрепи правителство, съставено с мандат на ГЕРБ, на ДПС или на „Възраждане“.

Според Нинова е „странно“ съгласието на „Продължаваме промяната“ да се срещне с ГЕРБ.

„Очевидно в ПП текат някакви процеси. Очевидно има и динамика в отношенията им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към съставяне на правителство на ПП и ГЕРБ, или е ПР акция, с която след това и двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Да кажат, че са искали, но другите са виновни“.

Лидерът на БСП посочи, че в парламента има плаващи мнозинства и се гласува тематично. „За държавата обаче е важно, че плаващите мнозинства са нещо нестабилно“, заяви Нинова.

Относно Закона за удължаване на разпоредби от Бюджет 2022, внесен от служебния кабинет, Нинова каза, че между двете четения той ще бъде допълнен. Стана ясно още, че е отправена покана към другите партии, за да се обсъдят поправките, които ще се внесат.

Източник: Епицентър

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!