BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областният координационен център за бежанците в Кърджали проведе днес първото си заседание

Областният управител Даниел Делчев събра участниците в наскоро сформирания Областен координационен център за оказване на подкрепа на лица, напуснали Украйна заради войната.

Той припомни, че Центърът ще синхронизира работата на местните власти и регионалните държавни органи за оказване на временна и пълноценна помощ. До момента областна администрация е стартира дейността на денонощен телефон. Там вече са регистрирани многобройни обаждания от граждани и собственици на места за настаняване от Кърджали, Момчилград, Крумовград, Ардино, Джебел и Кирково. Освен отец Боян Саръев от храм „Свето Успение Богородично“ в квартал „Гледка“, предложение да подслони бедстващи е отправил от и отец Николай от манастира „Свети Йоан Предтеча“.

Представителите на териториалните дирекции, на областни съвети и неправителствени организации съобщиха какви указания са получили от съответните министерства и каква готовност имат с помещения и ресурси за съдействие.

Обсъдени бяха възможностите пристигнали в Кърджали украинци да получат статут на бежанци или на потърсили временна защита, включване на децата в образователната система и начините за започване на работа в местните фирми.

Областният координационен център подготвя информационни брошури на украински език и осигуряване на преводачи, за да се улесни комуникацията ,осигуряване на първоначални медицински прегледи на пристигащите и др.

В официалния сайт на областния управител са публикувани денонощните телефони, на които може да се получи подробна информация по всички въпроси, свързани с възможностите за подкрепа: (+359 887) 355 960, (+359 889) 883 803,(+359 361) 65 960, (+359 361) 60 173 и Е-mail: help@kardzhali.org.

Това съобщиха от Преслужбата на Областна администрация.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!