BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пандемията се оказа по-малкото зло, войната удари производството на млечни продукти

  • В търговската мрежа кашкавалът поскъпна със 100 процента за година

Валентина ИВАНОВА

По време на Ковид 19 се молехме пандемията да свърши, а то се оказа, че тя е малкото зло. Дойде войната в Украйна и всички последици от нея, които рязко се отразиха и на производството на млечни продукти, коментира Красимир Хаджиев, собственик на мандра в ардинското село Падина.

Всички виждаме цените на млякото и млечните продукти и търсим причините за драстичния ръст, най-голям сред хранителните продукти за последната година

На дребно в търговската мрежа литър прясно надхвърли 3 лева. Кофичка кисело варира от 1,30 до 1,80 лв. Кашкавалът отбеляза скок от близо 100 процента за една година – килограмът върви между 23 и 26 лева. Сиренето се продава от 12 до 18 лв./ кг. Търговци в Кърджали споделят, че продукцията на мандрите от региона върви на по-ниски цени спрямо големите производители. Вероятно заради по-малките разстояния до областния център, транспортните им разходи са по-ниски.

Факторите за поскъпването са много, обяснява предприемачът Хаджиев. Горивата и еленергията поскъпнаха. При нас ползваме дизел и пелети, но и техните цени се увеличиха 200-300 процента. Малката държавна помощ за тока е недостатъчна, но добре че дадоха и толкова. Тези увеличения трябва да ги калкулираме в цената на нашата продукция, иначе не ни излиза аритметиката. За големия ръст на цени са отговорни и търговците. Не мога да кажа дали има спекула, защото и те си имат своите разходи, споделя Хаджиев.

Мениджърите трябва да мислят и за вдигане на заплатите, за да могат да задържат работниците. Много мераклии да се трудят в подобно производство няма. Особено в село като Падина. Населеното място е малко. Повечето мъже са на гурбет в чужбина или са се хванали по строежи в големите градове. Работи малък шивашки цех, където неколцина жени си вадят прехраната. Младите хора бягат, затова и децата в училището постоянно намаляват.

Ние произвеждаме кисело мляко, извара, айрян и кашкавал. Работим със суровини от местни ферми. В Падина няма животновъдно стопанство, намаляват и отделните хора, които гледат крави. Районът е екологично чист – няма замърсяващи производство на километри. Изкупуваме литър сурово мляко на 1,10 – 1,20 лев, но предлагането намалява. За животновъдите също е трудно, защото и фуражите поскъпнаха. Принудени сме да свиваме производството, затова и изкупуваме все по-малко количество суровина. Подобни са проблемите и на колегите в съседните мандри в Жълтуша и Бял извор, казва предприемачът.

Според него, най-тревожно е, че покупателната способност на населението намалява. Потребителите тъкмо се научиха да търсят качествени стоки, макар и малко по-скъпи, сега с тази инфлация вече не могат да си ги позволят и гледат най-евтиното.

Тревогата на Красимир Хаджиев са свързани с многото неясноти. Няма предвидимост и не можем да планираме много напред. Тъкмо се прокрадне тенденция към понижаване на цените на горивата и те пак скочат. Как да правим дългосрочни планове, чуди се собственикът на родопската мандра.

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!