BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Серия приятелски концерти събраха ценителите на класическата музика по покана на Генералното консулство на Р Турция

Серия от приятелски концерти събраха ценителите на класическата музика от южна България в Пловдив по покана на Генералното консулство на Р Турция. В продължение на два дни меломаните имаха възможност да се насладят на изискани  изпълнения на музиканти от България и Турция.

Приятелските концерти на 1 и 2 октомври 2021 г. се проведоха с участието на артисти от Държавна консерватория на Тракийския университет в Едирне (Турция), АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев“ (България) и НУМТИ „ Добрин Петков“ (България). Те се реализираха с подкрепата на Дирекцията по въпросите на ЕС към Министерството на външните работи на Република Турция.

 Музикалният маратон започна с клавирен концерт в хотел „Рамада-Тримонциум”.Първата част  бе изнесена от ученици от класовете на Елена Вълчева и Светлана Косева.Звучаха композиции на Шопен,Равел,Лист.

  Публиката посрещна с овации виртуозните изпълнения на Серхан Кюнгерю, преподавател в Тракийския университет-Едирне. Звучаха композиции на Шопен ,Бах,Шостакович. Серхан Кюнгерю е брат на  генералният  консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

 Клавирният концерт  бе съчетан с официалното откриване на музикалните празници.

В словото си генералният консул Н.Пр.Корхан Кюнгерю припомни,че през май в първата си среща с журналисти е обещал да съдейства за разнообразни културни контакти между Турция и България,да продължи присъствието на творци от южната ни съседка в творческия календар на Пловдив. Той припомни, че градът под тепетата бе културна столица на Европа.Благодари на областното ръководство,на Стопанска камара,на сдружението на българските и турски предприемачи БУЛТИШ за подкрепата.

  В приветствието си зам.-областната управителка Даниела Николова благодари за успешното включване на творци от Турция в културния календар на Пловдив. Тя подчерта ,че това очертава мултикултурния профил на града като европейска столица на културата.

Клавирният концерт бе последван от концерт на фонтаните.

В него се включиха :СТРУННО ТРИО – Държавна консерватория при ТУ-Едирне /Турция/;

АНСАМБЪЛ УДАРНИ ИНСТРУМЕНТИ „ПРЕСТО“  с ръководител Пенчо Пенчев  – НУМТИ „Добрин Петков“;АКАДЕМИЧЕН НАРОДЕН ХОР с диригент  Проф. д-р  Костадин Бураджиев – АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“

Вторият ден с празнични прояви на приятелството започна с концерт „ПЛОВДИВ  ЗАЕДНО”Изпълнители бяха:ТРИО ДУХОВИ ИНСТРУМЕНТИ – Държавна консерватория при ТУ-Едирне /Турция/

ДУО ТРОМПЕТИ – АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“

Гала концертът се състоя на Античния театър.Деригенти бяха

  Проф. д-р Ахмет Хамди Зафер и

доц. Пламен Първанов

Георги Кулов


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!