BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Славейковци се наредиха сред организаторите на събитието Voice It: Мнение от значение

Нов живот

През изминалия уикенд в Националния дворец на културата се проведе едно от най-значимите младежки събития за годината – Voice It: Мнение от значение, организирано от Националната мрежа за децата и подготвено от участниците в програма „Мегафон“. От две години участници в курса на тази програма от Кърджали са Мелвин Сюлейман, Гергана Карамоллова и Есиен Гюрсес – ученици в СУ „Петко Рачов Славейков“ и доброволци в Сдружение Инициатива за развитие – Кърджали решава. Техни ръководители от Кърджали са Нешка Шопова и Росица Средкова.

Мелвин разказва: „Месец преди събитието Voice it Кристина Ненова от Национална мрежа за децата започна подготовката с младежите от „Мегафон“, чрез Zoom срещи, в които обсъждахме сценария, нашата роля в събитието, последователността на събитията, мястото на провеждане и датата. Самото събитие се състоя на 20 ноември 2022г. в зала 6 на Националния дворец на културата, като младежите от програма ,,Мегафон“ трябваше да бъдем там един ден по-рано, за да обсъдим детайлите по събитието и да бъдем обучение в модераторска работа и представяне на въпросите, обосновка на причините и себеизразяване. И в двата дни с нас бяха гости от Исландия, част от институцията на омбусдсмана на детето в Исландия, както и експерт от швейцарска неправителствена организация, занимаваща се с защита на правата на децата. Тя говореше с нас на тема детски права и защита на правата на хората, а самата дискусия завърши на обед, като след обяда младежите се събрахме в друга конферентна зала с Кристина Ненова, за да доизясним подробностите в сценария.“

В неделя младежите започват работа още в 9 часа с генерална репетиция. В 10 часа започват дискусиите по темите психично здраве в училище, приятелски кръг, здравеопазване, семейство и социални мрежи с младежи, които са се записали за този етап от събитието. В тази част от Voice it основните модератори и техните помощник-модератори се разделят на групи, съответно по темите на събитието и да дискутират с останалите младежи темите за психично здраве на децата като след обсъжданията оформят въпроси, които ще се зададат на народните представители д-р Александър Симидчиев, Красимир Вълчев и Искрен Арабаджиев.

Официалното събитие започна в 13 часа със Стефан Попов – Чефо – известен актьор и влогър. Освен дискусиите в залата, въпроси задават и младежи от Варна чрез директно включване, сред които и деца на украински семейства.

Освен младежите от програма „Мегафон“, участвали в дългата подготовка и изявили се като модератори на присъстващите ученици от софийски училища, в края водещият даде възможност и на младежите в залата за въпроси. Тогава се получи интересен диалог, свързан с влошаване на психичното здраве от стреса от матурите в 10 клас, липсата на достатъчно психолози в училище, липсата на достатъчно условия за интегриране на децата със специални образователни потребности, на които младежите получиха не само отговори, но и ангажименти от страна на политиците.

Учениците на „Славейков“, които вече втора година добиват знания и опит в областта на детското участие, споделят: „Благодарение на това събитие направихме много нови запознанства, научихме повече за правата на децата, общувахме с представителите на омбудсмана на детето на Исландия и успяхме да зададем важни за нас въпроси към политиците.“

В крайна сметка младежите откриват, че и техният глас се чува, че и тяхното мнение е от значение. Само така ще пораснат с позиция и вдъхновение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!