BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спасен от иманяри 4-тонен античен постамент е експониран в Никополис ад Иструм

Античен каменен постамент, спасен от иманяри е експониран в Никополис ад Иструм, съобщиха от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Тежащият около 4 тона профилиран постамент се е намирал в коритото на река Росица на 300 метра източно от античния град. Паметникът, известен на археолозите от Регионален исторически музей-Велико Търново, последно е заснет с дрон през 2020 г.

През късната есен на миналата година иманяр е извлачил с трактор артефакта от реката и го е заровил в близката околност. След сигнал кражбата е разкрита от служители на Районно управление на полицията в Горна Оряховица на 31 март.

Със съдействието на поделенията на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Велико Търново, 4-тонният каменен постамент е експониран в лапидариума на Археологическия резерват „Никополис ад Иструм“ и може да се види от посетителите.

Тепърва предстои научното изследване на паметника, датиран от времето на династията на Северите – първата четвърт на III век, както и разчитането на надписа, издълбан върху него.

Директорът на музея д-р Иван Църов е изказал благодарност на институциите, съдействали за успешната операция за връщането на постамента в рамките на римския град.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!