BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици от Крумовград изучават забележителностите в региона

Нов живот

Учениците от групите за занимания по интереси „История без граници“ с ръководител Соня Димитрова и „Приложен английски език“ с ръководител Шенай Хасан посетиха Кован Кая, част от мегалитен тракийски култов комплекс в Източните Родопи, край с. Долно Черковище, област Хасково, за да обогатят знанията си за тракийската религия, култура и мироглед и приложат в действие лингвистичните си уменията по английски език.

Вниманието на всички бе привлечено от 110 броя изсечени в скалата трапецовидни ниши и изкуствена пещера. Местността не случайно е наречена Кован Кая, в превод „Скалата – кошер“. Ориентацията на нишите юг – югоизток дава основание да се смята, че те са служели за ритуални цели и вероятно тава е било светилище за почитане на тракийски богове. Друга теория е, че в съответните ниши са поставяни урни с праха на кремирани починали хора и в този смисъл нишите играят ролята на погребални камери.

На учениците бяха поставени различни практически задачи, които провокираха тяхната креативност, въображение и работа в екип.

Не по малък интерес предизвика и язовир „Студен кладенец“ като част от каскада „Арда“ – най-големия хидроенергиен комплекс в България.

Нестандартния подход на обучение в групите за занимания по интереси превръща училището в по-привлекателно място за развитие и изяви на учениците, които с нетърпение очакват следващите предизвикателства.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!