BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Христо Иванов: Най-вероятно вървим към нови избори

Гласуването за коалицията ни само в София започва да се преодолява. Разширяваме електоралната си подкрепа в цялата страна. С малко, но побеждаваме ГЕРБ в столицата, което е окуражаващо. Най-важното е, че тези резултати са задължаващи за нас. Имаме да свършим много работа. Хората трябва да видят, че могат да се доверят на нашите послания, които не са популистки, а напротив – ние ясно и точно заявяваме какви са проблемите. Трябва категорично да покажем, че този път няма да има трикове и каквото сме казали предизборно, ще го изпълним. Отново ще повторя, че ни предстои адски много работа. Очевидно е, че сме тръгнали по правилния път, но сме направили само първата стъпка.

Това обяви по БТВ един от съпредседателите на коалицията „Демократична България“ Христо Иванов.

„В никакъв случай няма да приемем предложението на Бойко Борисов от изборната нощ. Този лайв беше забележителен. Борисов панически се скара и се обяви за единствения, който може да спаси страната и после го удари на молба. Ние няма да подкрепим никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС във властта. Надявам се, че всички останали партии, които обявиха същото, ще застанат зад думите си и по този начин ще освободим страната от едно бреме. Едни нови избори ще се проведат без захвата на Борисов. Той ще се опита да състави кабинет и няма да успее. Това мога да го гарантирам на хората. Ние ясно сме заявили нашата позиция и за концесията на летище София“, отговори Иванов на въпрос относно днешното предложение на БСП.

„Само аритметиката е по-трудна от ситуацията с бъдещия парламент. За мен всяко правителство трябва да е експертно и по никакъв начин над него не трябва да тегне сянката на ГЕРБ. Първо всички трябва да издържим теста и да гласуваме против новия кабинет на Борисов. Едва след това може да говорим с останалите мандатоносители. Вторият мандат ще бъде връчен на Слави Трифонов. Ако той успее да ни убеди в намеренията си, ние с уважение ще водим разговори с него, но мога да направя прогноза, че трудно ще постигнем разбирателство по всички въпроси с „Има такъв народ“. Това ще е много сложно. Ясно сме заявили, че не можем да участваме в по никакъв начин в коалиция и разговори с БСП. Това е причината да мисля, че отиваме на едни нови избори, в което няма нищо страшно и лошо.

Не трябва да се плашим от демокрацията. Сега вече се говори, че едни нови избори ще струват 100 млн. лева. Само утре с концесията на летище София ще бъдат загубени много повече пари. С едни избори, които няма да се организирани от сегашните управляващи, много хора няма да ги е страх и ще излязат да гласуват спокойно. Ако някой успее да състави правителство без нас, тогава ще реагираме на това. Ние нямаме самоцел да участваме във властта и съвсем спокойно можем да сме в опозиция. Категорично заявявам, че в момента не водим разговори с никой“, завърши Христо Иванов.

Източник: Novini.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!