BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Черноморието вече е в етап 2 за по-строги Covid мерки

От днес Бургас се присъединява към София, Варна и Силистра на картата на епидемичната обстановка по области. Така Черноморието и столицата вече са в жълтия Етап 2 за борба с Covid-19. Той предвижда носене на предпазни маски в градския транспорт, в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора. В Етап 2 се въвежда и изискване за недопускане на повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти, ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни по преценка на лекуващия лекар. Ограничават се и извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи. Не се допуска също така смесване на ученици от различни паралелки. Въвежда се и задължителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи ученици по медицински причини.

Целият Западен регион също вече е в Етап 2. В зоната влизат Видин, Монтана, Враца, София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград. Останалите региони все още са в Етап 1. В него е задължително носенето на маски в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, градски транспорт и в други обекти, в които рискът от заразяване е висок.

Данните за 2 август

През изминалото денонощие у нас са регистрирани нови 1951 заразени с коронавирус, 10 души са починали, а 1125 са се излекували, сочат данните на Единния информационен портал.

Направени са 7760 теста ли малко над 25% от изследваните проби са положителни.

За последните 24 часа в болници са приети 189 заразени, с което броят на хоспитализираните към днешна дата е 1040. 58 от тях се нуждаят от интензивни грижи.

Поставени са нови 2896 дози ваксини.

Източник: СЕГА

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!