BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

📹 Гърция: Турски катери с „опасни маневри“ насочват мигранти край Лесбос

Гръцкото министерство за миграцията обвини днес Турция, че се опитва да провокира „ескалация“ в Егейско море, като предприема „опасни маневри“ и насърчава мигранти да отиват в Гърция – основен входен пункт към ЕС, предаде АФП.

„Тази сутрин представителите на гръцката брегова охрана сигнализираха за няколко инцидента, при които турската брегова охрана и флот са съпроводили неустойчиви лодки с мигранти до европейската граница в опит за провокиране на ескалация с Гърция“, посочи министерството в съобщение.

Представителите на гръцката брегова охрана обявиха по-рано днес, че един от техните морски патрули близо до остров Лесбос е бил „обезпокоен“ от турска лодка, предприела „опасни маневри“.

Те публикуваха видеозапис, показващ според тях лодка на турската брегова охрана, приближаваща се опасно близо до гръцки катер, карайки го да се разлюлее.

Турските патрули се опитали на два пъти да помогнат на лодки с мигранти да навлязат в гръцки териториални води, според гръцката брегова охрана.

При един от тези инциденти два турски патрула са „опитали да тласнат“ лодка с мигранти в гръцки териториални води, според гръцката брегова охрана.

Атина иска Анкара по-добре да контролира миграционните маршрути и да приеме обратно на своя територия 1450 мигранти от гръцките острови, на които е отказано право на убежище.

При посещение на остров Лесбос тази седмица еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова „Турция спешно да приеме обратно мигрантите“, върнати от Гърция.

Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се очаква да посетят следващата седмица Турция, за да се срещнат с президента Реджеп Тайип Ердоган, с когото се предвижда да обсъдят темата за мигрантите и други регионални въпроси.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!