BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Без напрежение в 32-рия ден на протести

Трите възлови софийски кръстовища – на Орлов мост, пред Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ и т. нар. „триъгълник на властта“ остават блокирани от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Въпреки проливния дъжд недоволните от властта останаха в палатковите лагери през цялата нощ. Около 30 души, предимно млади, разказаха, че нощта на Орлов мост е преминала спокойно. Имало е опит за провокация от младеж, приближил се до палатковия лагер и отправял обидни квалификации към протестиращите. Стигнало се е до повишаване на напрежението, но конфликтът е бил бързо потушен.

„Аз съм жив щит“ и „Оставка“ са надписи, поставени върху пейките, използвани за барикади на Орлов мост.

Движението в София е спокойно. Градският транспорт се движи по променен маршрут заради блокадите.

Организаторите на протеста бяха осигурили яйца и домати снощи, които полетяха към МС. Нямаше напрежение.  След 21 ч. протестиращите преминаха с викове „Оставка“ от пространството пред Министерския съвет до „Орлов мост“, където е и най-голямата им барикада. Силният дъжд обаче принуди мнозина да си тръгнат веднага след шествието. Полицейски патрули почти не се виждаха. Двоен кордон полицаи имаше около сградата на Народното събрание по време на шествието.

По-рано вчера бурята отнесе част от палатките, разпънати на площад “Независимост”. 

По повод призива на кмета Фандъкова протестиращите да не блокират центъра на София, от импровизираната трибуна се чу изказване, че това не е необходимо да сторят хората, тъй като кметицата вече е сторила това с некачествените ремонти в града.

На платното има място за преминаване на линейки

В лагера на „Орлов мост“ няма големи поражения заради бурята. Барикадата е по-голяма. Хората са струпани под шатрите заради дъжда и не спазват дистанция от 1.5 метра. Полицейските коли са на голямо разстояние от протестиращите. По-рано тази вечер на място дойде и лидерът на „Да! България“ Христо Иванов. Протестиращите са построили лагера си от двете страни на пътното платно. Средата му е освободена за линейки и пожарни автомобили. Лагерът е ограден от контейнери за смет, пейки от Борисовата градина, дървени палети и бетонни кашпи. Интензивно е движението на пешехотдци, велосипедисти, скейтбордисти. Лагерът вече е електрифициран чрез агрегат.

Протестиращите, прекарали нощта там, категоричноотрекоха да са искали да използват жени и момичета като жив щит, както обяви полицията. Според един от тях, прекарал нощта в лагера е имало единствено уговорка „В случай, че дойде полиция по никакъв начин да не бъде провокирана, а хората да се съберат, по възможност в центъра, и да седнат на земята без абсолютно никаква агресия“. Според него твърденията на СДВР са „провокация, която цели да настрои хората един срещу друг или до уплаши хората да не са тук, на „Орлов мост“ и на протестите или е някакво оправдание за използване на сила, която те ще приложат“.

БНР

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!