Пътят към Мезек е „осеян“ с винарски изби, една от друга по изкусителни

Тръгваме от Кърджали през Хасково за свиленградското село Мезек, където да покажа на моите приятели средновековната византийска крепост Неутзикон, а също и известната тракийска куполна гробница.
По пътя решаваме да кривнем към някои от по-известните винарни в Харманлийска и Свиленградска община.
И ето ни на кръстопътя на виното. Близо до Харманли, в местността Малката звезда, се намира и винарна със същото име. Основана през 2005 г. и е разположена на античен търговски кръстопът на виното. Близо до нея се намира кръстопът с пет лъча и формата е звездовидна, откъдето идва и името.
Млад мъж от избата ни споделя, че виното, което създават тук, е още едно доказателство, че сме истинските наследници на траките. А то е уникално, фино и носи аромата и чара на региона.
Идеята за винарна тук е на доктор Стефан Ангелов. Решението му е подкрепено от негови приятели монаси от българския манастир в Атон – Света гора. Така историята започва…
Оглеждаме една по една цистерните, четем надписите. Във всеки от огромните съдове ври определен сорт грозде. В магазина на винарната трябваше да направим своя избор. Тя притежава висококачествени лозя, събиращи слънчевата светлина на Източната тракийска низина и вдишващи чистия въздух на планините Родопи и Сакар, което е предпоставка и гаранция за хай-клас вина. Винените серии „Енигма“, „Света Гора“, „Experience“ и „Harmony“ са перфектни.
Още от първата изба багажникът на колата ни започна да се пълни. А ни се приска да посетим още четири.
След кръстопътната „Малка звезда“ дойде ред на по-голямата винарна – Кастра Рубра, в превод – Червена крепост.
Но първо погледът ни се спира пред черквата Рождество Богородично в село Коларово, Харманлийска община. Тя сякаш е вписана в интериора на „Червената крепост“.
Винарната е създадена върху част от земя, където се е намирала крепост от древността. Историята на тази изба започва през 1999 г., когато Жайр Агопян я приватизира и определя нов курс. Тя започва да произвежда стойностни вина в ценовия клас и оттогава е лидер във въвеждането на иновации за клиентите си.
Въведени сме във владенията на крепостта от една млада, лъчезарна и очарователна дама, която е един от четиримата технолози на винарната. Благодарение на нея проследяваме всички стадии на развитието на виното, от изстискването на гроздето и поставянето му в определени участъци, до неговото превръщане във вино. Стигаме до избите. Виждаме как някои въртят бъчвите, други се разхождат с колби пълни с вино. Навсякъде е остъклено, стерилно, чисто. Кампанията в тази винарна ще продължи до средата на ноември.
Виното се предлага в над 15 страни от света. Човекът, който твори и направлява екипа млади енолози на “Кастра Рубра”, е най-значимото име в съвременния винен свят – Мишел Ролан. Въпреки че сме в изба, слизаме още по-надолу и стигаме до място, където повече мирише на дърво, отколкото на джибри. В това помещение са събрани малко под 2000 бъчви, които трябва да бъдат напълнени с вино. Всяка бъчва струва около 800 евро.
Разходката ни завършва в магазина на „Кастра Рубра“. Виното в колата ни се увеличава с още десет-петнайсет литра.
Продължаваме към Мезек, което е на три километра от границата.
Преди селото и преди Свиленград има отбивка за винарна Катаржина. За разлика от другите винарни тя не работи в събота и неделя, но въпреки това охраната е така любезна да ни разведе из района и да ни я покаже отблизо.
Вървим около два километра, разглеждайки стройни масиви с различни сортове лозя. Стигаме до огромна сграда в розов цвят. Обиколката ни продължава от външната част на винарната Катаржина Естейт.
Тя се намира в местността Бялата пръст в близост до землището на село Мезек, което се характеризира с богато историческо наследство. Избата има уникално стратегическо разположение на границата с Гърция и Турция. Място, което свързва Европа с Далечния и Близкия Изток. Районът е сравнително равнинен, но лозовите масиви са разположени на хълмисти терени.
Успяваме да надникнем и в избите на Катаржина. Тук също е пълно с френски бъчви, които очакват зареждане. Всяка бъчва се консумира до две, три години след което се препродава.
Винарната Катаржина Естейт е създадена през 2007 г. Намира се на една и съща географска ширина с едни от най-известните световни винени области Италия, Франция и Испания. Имението е създадено в бившата гранична зона, разделяща България от Гърция в югоизточната част на страната в девствена природа, съхранена от човешка дейност през последните десетилетия.
За винарна Катаржина са вложени 12 милиона евро. Притежава 7500 дка собствени лозови масиви в един от най-добрите за отглеждане на лозя райони на България. Сортовете Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Mavrud, Malbec, Tempranillo, Petit Verdot, Chardonnay, Sauvignon Blanc и Viognier са съобразени с климатичните особености на региона и вида на почвите.
Името Катаржина е на дъщерята на собственика на винарната, а той е поляк. Всъщност, французин от полски произход. В памет на дъщеря си, която почива много млада , Гжиштоф Трелински решава да създаде винарна на нейното име. И понеже дъщерята на този винар е била добра художничка, той решава да изпише цялата винарна с художествени символи. И така се почва още отвън, където има огромни дъбови бъчви, изписани като украса на винарната. Философията на избата е: „Виното се създава на лозята. Ние просто се грижим за него, докато то е в нашата изба”.
От тази винарна не успяваме да си вземем и салкъм. Но остана усещането за нещо голямо и трагично.
А нашето пътуване към крепостта над Мезек, въпреки изкусителните ни отбивки по пътя, продължава. За посещението ни там – в следващата публикация!
Венцислав СТАЙКОВ
Източник: Нов Живот