Руло „Стефани“ е месният специалитет, носещ името на белгийска принцеса

Руло „Стефани“ е едно от онези ястия, които неизменно присъстват на семейните трапези, особено при по-специални поводи. Макар често да се възприема като традиционно българско, то всъщност има интересна история и международни корени.

Смята се, че произходът му е свързан с френската кухня, а някои кулинарни изследователи правят препратка към унгарската гастрономия. Независимо от това откъде идва първоначалната идея, рулото с плънка от варени яйца, кисели краставички и моркови се е утвърдило като любимо ястие в много български домове. Вкусно, засищащо и атрактивно поднесено, то носи онзи уютен, носталгичен вкус, който свързваме с домашно приготвената храна.

Името му често предизвиква любопитство, защото няма категорични доказателства коя точно е Стефани и защо рулото носи нейното име. Една от версиите е, че ястието е кръстено на белгийската принцеса Стефания, която е била омъжена за австро-унгарския престолонаследник Рудолф. Друга хипотеза е, че то произлиза от традиционното френско pâté en croûte – месно руло в тестена кора, което с времето е претърпяло различни вариации. Каквато и да е истината, ясно е, че рецептата е претърпяла адаптации, докато стигне до своя добре познат днес вид. В България тя става особено популярна през втората половина на XX век и често се приготвя за празнични трапези.

Тайната на доброто руло „Стефани“ се крие в правилния баланс между месото и плънката. Традиционно се използва смес от свинска и телешка кайма, овкусена с подправки, които подчертават вкуса ѝ, но не я доминират. Вътрешността трябва да е богата, но не прекалено влажна, за да запази рулото стабилната си форма при печене.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Класическият вариант включва варени яйца, кисели краставички и моркови, които не само придават контраст в текстурата, но и допълват ястието с допълнителни вкусове. Разбира се, съществуват и множество вариации – някои добавят бекон, сирене или дори гъби, което прави рулото още по-интересно.

Освен вкусовите си качества руло „Стефани“ има и важна естетическа роля на трапезата. При разрез се разкрива цветната плънка, което го прави атрактивно за сервиране. Неслучайно е сред предпочитаните ястия за семейни събирания – хем изглежда впечатляващо, хем се приготвя сравнително лесно. В някои домове е традиция да се поднася със сос, например доматен или млечно-чеснов, които подчертават вкусовете му и добавят сочност. Често се сервира и с картофено пюре или свежа салата, за да се балансира тежестта на месото.

Интересен е фактът, че в различните региони на България има специфични начини на приготвяне. В някои райони каймата се смесва с накиснат хляб, за да стане по-пухкава, докато в други се добавят повече подправки за по-наситен вкус. Има семейства, които предпочитат да го изпекат с лека коричка от галета, а други го завиват в бекон за допълнителен аромат. Въпреки тези разлики, основната идея остава същата – ястието трябва да бъде вкусно, сочно и красиво поднесено.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Руло „Стефани“ е пример за това как едно класическо ястие може да се превърне в нещо повече от просто храна – то носи усещане за уют, семейни традиции и кулинарно майсторство. Макар историята му да е обвита в мистерия, едно е сигурно – това е рецепта, която продължава да се предава от поколение на поколение и винаги намира място на трапезата, когато искаме да зарадваме близките си с нещо домашно и вкусно.

А сега нека видим рецептата.

Необходими продукти:

  • 500 г кайма смес от свинско и телешко
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1 яйце
  • 2 с.л. галета
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ½ ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сух риган или чубрица
  • 1 с.л. горчица (по желание)
  • 3 варени яйца
  • 1 морков, сварен и нарязан на ивици
  • 2-3 кисели краставички, нарязани на ленти

За намазване:

  • 1 яйце, разбито
  • 1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа смесете каймата с нарязания лук, чесъна, яйцето, галетата, солта и подправките. Омесете добре, за да се получи хомогенна смес. Ако каймата е твърде лепкава, добавете още малко галета.
  2. Върху лист хартия за печене или фолио разстелете каймата на правоъгълник с дебелина около 1 см. В средата подредете варените яйца, моркова и киселите краставички.
  3. С помощта на хартията внимателно завийте каймата около плънката, оформяйки стегнато руло. Запечатайте добре краищата, за да не се разпадне при печене.
  4. Поставете рулото в намаслена тава със завитата част надолу. Намажете го с разбитото яйце и леко полейте с олио. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 45-50 минути, докато придобие златиста коричка.
  5. Извадете рулото от фурната и го оставете да почине 10 минути преди рязане. Сервирайте го нарязано на филийки с гарнитура по избор – картофено пюре, свежа салата или задушени зеленчуци.

Източник: vkusotii.dir.bg

Материалът Руло „Стефани“ е месният специалитет, носещ името на белгийска принцеса е публикуван за пръв път на Нов Живот.

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!