BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

5 месеца след потопа: Пак обявиха бедствено положение в селата Богдан и Каравелово

Кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение за селата Богдан и Каравелово. Това съобщи градоначалникът, цитиран от БТА. То влиза в сила днес и ще продължи седем дни.

Причината е, че през последните две седмици нивото на водата в реките, които преминават през селата, се е повишило. Повишено е и нивото на наносите, които водата носи, допълни Кабаиванов.

Вчера комисия е проверила нивото на реките, а днес на съвещание на Кризисния щаб е взето решението за частичното бедствено положение, което се обявява превантивно, при опасност от бедствие, уточни кметът.

Уведомен е областният управител на Пловдив. Утре ще влезе техника в речните корита в двете села и ще продължи разчистването. Коритата са с 2,5 метра дълбочина и широчина между 8-9 метра, а в момента в Богдан на 60 см всичко е запълнено, коментира Кабаиванов.

По думите му, ако има нужда бедственото положение ще бъде удължено, следи се нивото на водата в село Слатина.

Хората се притесняват, особено в района на ул. „Еделвайс“, която пострада най-много по време на наводненията през септември миналата година, коментира кметът на Каравелово Славка Червенкова.

На тази улица от 12 семейства се е върнало само едно.

В социалната мрежа беше публикувана снимка на реката с описание „Остава по малко от метър и коритото ще се изравни с „пътя“.

Снимка: Facebook/Kolyo Kolev

Временният мост се посипва всяка сутрин и вечер със сол, другата седмица очакваме да бъде възстановено от фирмата осветлението по пострадалите девет улици в селото, разказа кметът.

На 2 септември м.г., след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където бе обявено бедствено положение. Засегнати бяха стотици къщи, разрушена бе инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включиха в разчистването на селата.

Снимка: БТА
Източник: Дир.бг

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!