BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

77 % от завършилите професионални училища в Хасковско работят по специалността си

Близо 77 % или 118 от завършилите през миналата година професионалните гимназии и паралелки в региона на Хасково зрелостници са започнали работа по придобитата професия. Това показва справката, изготвена от Регионалното управление по образованието в Хасково.

Информацията за реализацията на всички завършили средно образование ученици от предходната учебна година се обобщава за първи път. Целта е данните да послужат на експертите при утвърждаването на държавния план-прием за предстоящата нова учебна година.

Според обобщението, през миналата учебна година в 16 професионални гимназии и паралелки в региона са завършили средното си образование 652-ма ученика.

От тях 165-ма са започнали работа, но в различно от изучаваното от тях професионално направление.

119 от зрелостниците са продължили да учат във висши учебни заведения в професионалното си направление от средното, 148 са записали друга специалност. 56 от младежите са заминали в чужбина, след завършването на 12-ти клас, само двама, за да учат висше.

Най-малко-12 са били зрелостниците в Спортното училище „Стефан Караджа“, а най-много са завършилите Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“ в Хасково. Нито един от зрелостниците обаче не е започнал работа по професията си, 52-ма продължават да учат за финансисти, данъчни и митнически посредници,икономисти и счетоводители във висши учебни заведения.

Справката показва, че най-бързо са се реализирали на пазара на труда с професиите, придобити по време на средното си образование, гимназистите от Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“. 24 от 95-мата завършили през миналата учебна година или 22,8 % работят това, за което са учили в средното си образование.

Красимира Славова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!