«
»
BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Млади таланти отправят послание във Фейсбук „Остани вкъщи“

Млади и талантливи хора от Кърджали, областта и страната се обединиха във Фейсбук с едно послание към всички – „Остани вкъщи“. Старт на инициативата дава преди три дни 35-годишният Мехмед Билял, председател на Сдружението „Долината на Перперек“ – неправителствена организация с нестопанска цел, регистрирана през 2017 година.

„Колко сме отговорни може да се види сега?!
Младите хора на Кърджали отправят своя апел с лицата си и със своите имена! Може ли да бъдем социално общество?
Подкрепете ни! Нека опазим нашите близки!“

Това пише младият човек във Фейсбук страницата на Сдружението. Идеята му е подкрепена с кратки видео обръщения от около 20 млади творци от цялата страна с общ призив да сме социално отговорни.

Начинанието подкрепят: поп певицата Теди Кацарова; Рафаел Пашамов – емблематичня изпълнител от петия сезон на реалити шоуто „Гласът на България“. Цвети Георгиева от „Шоуто на Блондинките“ на Радио Fresh; младата поп изпълнителка с красив глас Мина Сучева MINNA.

Присъстват и немалко представители от актьорската гилдия – Милена Георгиева – актриса от Пловдивския драматичен театър; Сибел Азис – актриса, работи в ДМЦ-Кърджали; Зафир Раджаб – артист в НТ „Иван Вазов“, възпитаник на НАТФИЗ от класа на Мастъра, проф. Стефан Данаилов; Исмаил Ходжев – студент, учи актьорско майсторство; Гергана Костова – актриса от София.

Подкрепа дават още: Фахредин Молламехмед – студент по право; Никола Дюбоа – писател; Даниел Младенов – естетически творец; Сали Светославов – студент във ВСУ и Берна Рюстем.

Актьорът Мехмед Билял, който е и председател на Сдружението „Долината на Перперек“, иска да работи за просперитета на родния си Кърджали

Самият Мехмед Билял е актьор, танцьор и с опит в киното. Завършил е НАТФИЗ с бакалавърска специалност „Театър на движението – пантомима“ и магистратура по „Театрално изкуство”. Учил и в ПУ „П.Хилендарски“. Както сам казва за себе си – има няколко образования в двата университета. Но след 10 години живот в София решава да се завърне в Кърджали, за да помага за развитието на родния си град. Тук създава и Сдружението „Долината на Перперек“ с цел да работи по проекти в полза на града и обществеността.

 

Споделя, че преди три дни, когато отива до магазина да си закупи кисело мляко, не успява да се снабди с такова заради огромните опашки. Мехмед разказва своето премеждие на актрисата Тезджан Ферад. Така в разговора двамата решават да осъществят инициативата „Остани вкъщи“.

Идеята ни беше да информираме хората, защото повечето, смятам, че гледат, но не осмислят, това, което им се казва по медиите. Тях най-вече ги притеснява това, какво се е случило в другите държави, как те са в карантина. Ние искаме с такива малки клипчета с артистични лица да ги мотивираме да останат вкъщи и да предпазят себе си и близките си. Смятам, че визуалното привлича повече вниманието, отколкото текстовете, които се пишат в медиите и социалните мрежи. Защото това, което четат повече се забравя. Искаме да покажем, че творците са си вкъщи, и че ако спазваме дадените от държавата указания, един месец е нищо“, разказва пред „Нов живот“ Мехмед Билял.

Ако не ни се стои у дома, младежът препоръчва разходка сред природата на свеж въздух и по-далеч от хората. Имаме прекрасни места, всеки разполага с кола. В близост имаме на разположение и интересни дестинации – Каменната сватба, Татул, различни исторически и природни места, убеден е той.

Обръщенията на творците могат да бъдат гледани във Фейсбук страницата на Сдружението, както и споделяни, за да достигнат посланията им до повече хора.

Божидара АНГЕЛОВА

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!