«
»
BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коронавирусът мутирал над 30 пъти за 6 месеца в пациентка с ХИВ

Продължаващата пандемия на COVID-19 доведе до множество мутации, които увеличиха броя на вторите вълни по целия свят, като последната в Индия. Сега ново проучване разкрива смущаващ случай на мутация, свързана с новия коронавирус. Оказва се, че жена с ХИВ е носила коронавируса в продължение на 216 дни. През това време вирусът мутирал най-малко 30 пъти, разкрива проучване, очакващо преглед.

Публикуван в четвъртък, докладът се отнася до неназована жена от Южна Африка. Съобщава се, че 36-годишната жена е боледувала от Ковид-19 повече от половин година и е била домакин на множество мутации, включително 13 в протеина на шипа, който е отговорен за това вирусът да избягва имунния отговор на човек. Освен това според проучването са регистрирани 19 други мутации.

Изследването хвърля светлина върху това как коронавирусът може да се променя в гостоприемници, които имат други дългосрочни заболявания, които намаляват способността на имунната система да се бори с вируса.

„Докато повечето хора ефективно изчистват Sars-CoV-2, има няколко съобщения за продължителна инфекция при имуносупресирани индивиди. Представяме случай на продължителна инфекция за повече от 6 месеца с отделяне на висок титър SARS-CoV-2 при лице с напреднал стадий на лечение на ХИВ и антиретровирусно лечение. Чрез цялостно секвениране на генома в множество точки от време ние демонстрираме ранната поява на заместването E484K, свързано с избягване на неутрализиращи антитела, последвано от други мутации и заместването N501Y, установено в повечето варианти, предизвикващи безпокойство“, отбелязват учените.

Мутациите, съобщени при жената, не са резултат от лечението, което й се предлага за борба с COVID-19, допълват изследователите.

„Въпреки краткото клинично заболяване с умерена тежест, положителните PCR за SARS-CoV-2 продължили 216 дни. Демонстрираме значителни промени в популацията на вируса през това време, включващи множество мутации в ключови неутрализиращи епитопи на антитела в шип RBD и N терминален домейн (NTD). За разлика от много други съобщени случаи, еволюцията на коровируса не се дължи на получаването на имунни терапии (реконвалесцентна плазма или моноклонални антитела)“, казва в доклада за изследването.

Това предполага, че вирусът може да мутира многократно в един гостоприемник и може да продължи да избягва защитните механизми на имунната система сред тези, които са диагностицирани с други сериозни заболявания. Изследването не споменава вирусът да е бил предаден на други. Хората с ХИВ по-често получават сериозни странични ефекти и смъртността от коронавируса при тях е по-висок – над 2,75 пъти, отколкото при другите.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!