Кулинарна битка: Чий е бюрекът – на Сърбия, Албания или Турция

Бьорекът, известен също като бурек, е традиционно печиво в Югоизточна Европа, Турция и други страни. Нашето пътуване започва в Истанбул, Турция. Тук можете да намерите турската класика с разточено тесто и пълнеж от кайма. Бюрекът се предлага във всякакви форми и размери и с различни пълнежи като сирене и картофи. През зимата в бюрека включват и спанак. Бюрекът е традиция, която датира от хилядолетия, но е имала специално значение в османската кухня.

Турция се гордее със своя бюрек, но и други страни също. Жителите на третия по-големина град в Сърбия – Ниш, дори са домакини на фестивал „Дните на бюрека“. В Албания хората са по-гъвкави, когато става дума за формата и пълнежа на бюрека. Осен месо и сирене, понякога се пълни със спанак или дори боб.

Източник: НОВА

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!