BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обявиха победителите в конкурса за превод от програмата на Месеца на Америка

  • Българо-американският форум се организира от Дружество „Приятели на САЩ“ и Община Кърджали
  • Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“ е партньор на организаторите
  • В езиковото състезание се включиха ученици от 4 училища в Кърджали

В Библионет центъра бяха обявени победителите в  конкурса за превод от английски на български език, проведен като част от програмата на Месеца на Америка. Това съобщиха от Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ в Кърджали

В тазгодишния  традиционен конкурс за превод от английски на български език, който се проведе като част от програмата на Месеца на Америка, се включиха 52 ученици от 10, 11 и 12 клас от 4 кърджалийски училища. Конкурса се състоя през месец февруари в читалните на  Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“, при спазване на всички противоепидемични  мерки. Бяха предложени текстове от  художествени произведения, подбрани от компетентно жури в състав Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисията за българо-американски образователен обмен „Фулбрайт“ и преводачите Алеко Дянков и Милена Попова.

Преводачите Алеко Дянков и Милена Попова чрез видео връзка съобщиха номерата на най-добрите преводи, които са постъпили при тях. Журито не разполага с имената на участниците предварително, а само с номерирани текстове. Малки пликове с имената, отговарящи на номерата с текстовете, се съхраняваха при председателя на Дружеството „Приятели на Америка” Валентина Иванова. Така бе осигурена пълна анонимност и справедливост при излъчване на победителите.

В присъствието на учителите Петя Илиевска от ЕГ „ Христо  Ботев”, София Калинова от СУ „Отец  Паисий” и Марин Моллов от СУ „П.Р.Славейков”,  председателят на Дружеството „Приятели на Америка” Валентина Иванова  отвори пликовете с имената  на отличените с Първа награда в трите възрастови групи. За 10-ти клас това е Ана-Мария Славкова от СУ „Петко Р. Славейков“, за 11-ти – Илияна Терзиева от СУ „Отец Паисий“ и за 12-ти – Мария Александрова от СУ „Петко Р. Славейков“. Допълнително ще бъдат обявени класираните на второ и трето място в трите възрастови групи.

Наградите за победителите са таблети, осигурени от посолството на САЩ,  съорганизатор на Месеца на Америка.

.Нов живот

 

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!