BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Британските здравни регулатори ограничиха използването на ваксината на АстраЗенека/Оксфорд

Британските здравни регулатори ограничиха прилагането на ваксината срещу Ковид-19 на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) и Оксфордския университет до хора над 30-годишна възраст след съобщения за някои редки случаи на поява на тромби, предаде ДПА.

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти и Съвместната комисия по ваксиниране и имунизиране обявиха днес решението на съвместна пресконференция.

На хора на възраст между 18 и 29 години, които нямат хронични придружаващи заболявания, сега ще се препоръчват други ваксини, като тези на компаниите Пфайзер/Бионтех (Pfizer/BioNTech) или на Модерна (Moderna). И двата препарата са одобрени за употреба и вече е започнало разпращането им по места във Великобритания.

На хора, които са получили първа доза от ваксината на АстраЗенека/Оксфорд и са в очакване на втората, се препоръчва да си я поставят.

Председателят на Съвместната комисия по ваксиниране и имунизиране Вей Шен Лим каза, че не става дума за препоръка за спиране на ваксинирането с който и да било препарат за който и да било индивид в която и да било възрастова група, предаде Ройтерс.

Съветът е да се даде предимство на една ваксина пред друга за конкретна възрастова група, което се прави от предпазливост, а не поради някакви сериозни опасения за безопасност, обясни той.

Ръководителката на агенцията по лекарствата Джун Рейни заяви, че за преобладаващата част от хората ползите от ваксината са повече от рисковете.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!