BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Великобритания предвижда масово тестване и разхлабване на мерките

  • От петък ще бъдат достъпни безплатни антигенни тестове

Всички пълнолетни граждани и деца в Англия ще могат да си правят рутинни тестове за коронавирус два пъти седмично като мярка срещу разпространението на заразата, заяви днес британското правителство, което се готви да обяви следващите стъпки за излизане от действащата от месеци карантина, предаде „Асошиейтед прес“.

Министър-председателят Борис Джонсън каза, че редовното тестване на хора, които нямат симптоми на Ковид-19, ще помогне за спиране на нови избухвания на заразата, за да могат хората да се върнат към нормалния живот.

Правителството заяви, че от петък ще бъдат достъпни безплатни антигенни тестове по пощата, от аптеките и на работните места. Антигенните тестове показват резултата до минути, но не са толкова точни като ПСР-тестовете, използвани за официално потвърждаване на заразяване с Ковид-19.

Правителството настоява, че антигенните тестове са надеждни.

Предвижда се по-късно днес Джонсън да обяви следващите стъпки за излизане от тримесечната карантина. Очаква се той да потвърди на пресконференция, че в Англия фризьорските салони, магазините, които не продават стоки от първа необходимост, и откритите пространства на ресторантите ще заработят отново на 12 април съгласно плановете. За Шотландия, Уелс и Северна Ирландия графиците за отваряне са различни.

Великобритания е регистрирала досега почти 127 000 починали от КОВИД-19 и е на първо място по този показател в Европа.

Заразяванията и смъртните случаи обаче значително намаляха по време на карантината и след началото на ваксинацията, при която до момента първа доза са получили над 31 милиона души или 60 процента от пълнолетното население.

вести.бг

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!