BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Висшето училище по сигурност и икономика с висока оценка за международната конференция за етнорелигиозния мир

Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив провежда поредната интересна двудневна международна конференция на тема „Рискове пред етнорелигиозния мир в контекста на националната и международната сигурност (в Югоизточна и Централна Европа)“, посветена на 20-годишнината от създаването на вуза.

Научният форум бе открит от президента на вуза проф. д.п.н. Георги Манолов. „Настоящата конференция се реализира в един паметен за нас момент.“ – посочи той. „Именно на 4 ноември излезе решението на парламента в Държавен вестник през 2003 година, с което беше легитимиран тогавашният Колеж по икономика и администрация. В последствие през 2015 година той прерасна във Висше училище по сигурност и икономика“ – сподели още проф. Манолов, като коментира, че неслучайно е избрана тази тематика за конференцията. „Според нас по тази проблематика се говори някак общо, не се говори задълбочено и научно. В съвременния свят и в частност на Балканите проблемът за етнорелигиозния мир и сигурността е изключително съществен. Малко са научните изследвания и адекватните политически действие по темата. Дълбоко сме убедени от полезността на форума. Целта е от научна позиция да бъдат анализирани явленията, процесите и фактите, които са част от историята и от съвремеността, за да направим съответните изводи и да помогнем на всички, които сега или за в бъдеще разполагат с власт и са управленци“- подчерта проф. д.п.н. Манолов.

Основният доклад изнесе проф. д.и.н. Трендафил Митев от УНСС, който е на тема „Триадата политика – демография – национална сигурност в съдбата на българите“.  „В историята на българския народ е заложена една трайна тенденция, която се проявява с категоричността на неизменен политически закон: при провеждането на неправилна политика от страна на властта, по отношение демографското състояние на народността – българите и тяхната държава са изправени пред най-сериозните изпитания“ – посочи той. „В някои от случаите, /края на 90-те години на ХIV век/ финалът е залез и ликвидация на независимата държавна институция. И обратно – при провеждането на оптимално възможната благоприятна демографска политика, българската нация расте много бързо и разрешава  най-значимите проблеми, свързани с нейното битие. /Примерът с оцеляването на народността ни през периода на Османското владичество, извоюването на Освобождението през 1878 година, бурното развитие на икономиката и културата през втората половина на ХХ век и пр/“- анализира проф. д.и.н. Трендафил Митев. „През последната четвърт век на настоящото столетие за пореден път властта в София не реализира онази оптимално възможна политика за съвременните условия, която да предотврати стихийното “бягство на българи от отечеството”, поради което проблемът свързан с националната сигурност отново излиза на преден план като първостепенна държавническа задача. Настоящият доклад е опит да се разкрият както неблагоприятните последици от грешната демографска политика за националната сигурност, така също и ползите, които националната сигурност печели, при провеждането на политика тласкаща напред развитието на националния демографски потенциал. Целта на статията е да се обобщи съществуващия опит – и с негативен оттенък, и с градивно съдържание, за да се прилага онова, което животът е доказал, че е полезно за възходящото развитие на България. Защото без народ – няма държава. При държава – с малобройно население – не може да се гарантира националната сигурност” – подчерта проф. д.и.н. Митев.

Конференцията представя присъствено и онлайн над 50 доклада, които анализират рисковете пред етнорелигиозния мир в контекста на националната и международната сигурност. Те са обособени в четири панела: „Националната сигурност и етнорелигиозният мир – дилеми, предизвикателства и перспективи“, „Рисковете пред етнорелигиозния мир и националната политика – аспекти на сигурността“, „Държавната политика, етническите отношения, националната и международната сигурност“ и „Етнорелигиозният мир, националната сигурност и социалните науки“.

Научният форум поставя ключови въпроси, реализира високо продуктивна научна дискусия и обменя ценен академичен опит. Това посочват участниците в него, сред които са и представители на съорганизаторите на събитието – университети от Полша, Латвия, Словакия, Словения, Сърбия, Северна Македония, Албания, Грузия, Узбекистан, Турция, Индия, Етиопия и България.

В края на форума участниците получават сертификати, а научните доклади ще бъдат публикувани в сборник на ВУСИ.

Кърджали бг вести


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!